Dvije anketne kuće najavljuju pobjedu Donalda Trumpa. U detalje su predvidjele i rezultate izbora 2016.

Twitter

Amerikanci biraju novog predsjednika. Predizborne ankete gotovo jednoglasno najavljuju pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena, koji trenutno uživa prosječnu prednost od 8 posto na nacionalnoj razini, ako i vodstvo u većini ovogodišnjih “swing” saveznih država koje će odlučiti pobjednika utrke za Bijelu kuću.

Međutim, čak i najstrastveniji protivnici aktualne administracije objavu izlaznih anketa čekaju s grčem u trbuhu, bolno se prisjećajući 2016. godine, kada je Hillary Clinton unatoč prednosti kojoj su joj najavljivali izgubila 270 elektorskih glasova, a time i izbore.

„Ove godine je ipak nešto drugačije” uvjeravaju se tada, ponavljajući činjenicu da Hillary tada nije imala prednost od 8 posto na nacionalnoj razini, već samo 3,5 što je bilo unutar statističke greške, piše Jutarnji. 

Najavljuju drugi mandat Donalda Trumpa

Sol na ranu njihove anksioznosti danas su dala i točno dva anketara koji prilično usamljeno najavljuju drugi mandat Donalda Trumpa.



Jedan od njih je Matt Towery, floridski odvjetnik, čija agencija za istraživanje javnog mnijenja Insider Advantage jedna od rijetkih predvidjela Trumpovu pobjedu, i ove godine predviđa slavlje u stožeru 45. predsjednika SAD-a.

“Sve sam više siguran u to.” rekao je za WSJ.

Prema njegovoj procjeni, najveći problem predizbornih anketa je činjenica da one vrlo neuspješno prepoznaju prosječne glasače u ključnim saveznim državama. Također, smatra da su i mobiteli bitno otežali pristup ispitanicima.

“Koliko mladih poznajete koji su se spremni javiti na mobitel nepoznatom broju i popričati s neznancem o svojim političkim preferencijama?” zapitao se Towery, dodavši da kompanije poput njegove koriste različite metode pristupanja ispitanicima, zbog čega dobivaju bitno reprezentativniji uzorak.

Trafalgar Group

Towery nije i jedini koji tako misli. Ponavljanje scenarija iz 2016. godine očekuje i Robert Cahaly iz agencije Trafalgar Group koja je i onda među rijetkima najavljivala Trumpa za 45. predsjednika SAD-a. Štoviše, Cahaly je onda u elektorski glas predvidio i konačan omjer snaga u kolegiju; 306 naspram 227 koliko ih je dobila Hillary Clinton.

Trafalgar Group jedna je od rijetkih agencija za ispitivanje javnog mnijenja koja ne želi transparentno objaviti svoje metode obrade i sakupljanja podataka, već ih krije kao zmija noge.

Prema njegovoj ovogodišnjoj procjeni, Donald Trump je zapravo u prednosti od dva do tri posto u Sjevernoj Karolini, Arizoni, Michiganu i Floridi.

„Svi lažu, ali najviše lažu konzervativci, osobito onda kada svoje društveno nepopularne stavove moraju izreći na glas.” kazao je u razgovoru s NYT-om. Cahaly smatra da ispitanici imaju običaj anketarima reći točno ono što smatraju da anketari žele čuti. Taj se trend po njemu u Americi Donalda Trumpa dodatno potencirao.

Prema njemu, Amerika je trenutno toliko podijeljena da se jako puno ljudi jednostavno ne želi upuštati u rasprave s onima suprotstavljenog mišljenja, pa se odlučuju za liniju manjeg otpora i „društveno prihvaćeniji stav” kojeg ionako promoviraju holivudske zvijezde i popularni voditelji humorističnih emisija.

„Razvili smo metodu koja nam je do sada davala vrlo uspješne prognoze i na njoj temeljimo svoje poslovanje. Želim da me struka ocjenjuje po tome jesam li uspješan u svome radu, a ne po metodama koje koristim.” rekao je u razgovoru za NYT, ne opterećujući se osudom koja mu često pristiže od kolega iz domene statistike.

Komentari