Dužnosnici Kosova i Srbije najavili sastanak u Bijeloj kući

Twitter

Kosovski premijer Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdili su sastanak 2. rujna u Washingtonu nakon što je u lipnju propao prvi pokušaj okupljanja srpskih i kosovskih čelnika u Bijeloj kući.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi tada je otkazao svoj posjet Washingtonu nakon što je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine.

Dvadeset godina nakon završetka sukoba (1998.-99.), odnosi između Prištine i Beograda su i dalje napeti, Srbija odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine s albanskom većinom, proglašenu 2008. godine.

Europska unija gotovo deset godina vodi pregovore o normalizaciji njihovih odnosa.
Nedavno su se Sjedinjene Države aktivnije uključile u taj proces, posebice Richard Grenell, specijalni izaslanik zadužen za pitanje Kosova kojeg je imenovao predsjednik Donald Trump.



Richard Grenell je na Twitteru napisao da su “zadovoljni što mogu najaviti susret čelnika Kosova i Srbije 2.rujna u Bijeloj kući”.

Kosovski premijer Avdullah Hoti je ocijenio da će sastanak biti posvećen “velikim planovima koji će promijeniti gospodarske izglede Kosova i regije”.

Aleksandar Vučić je na tv-kanalu Pink potvrdio da će sudjelovati na tom sastanku na kojem će se razgovarati o gospodarstvu.

Hashim Thaci ne sudjeluje u pregovorima jer je optužen pred Uredom posebnog tužitelja (SPO) u Den Haagu za ubojstva većeg broja osoba u vrijeme kada je on bio jedan od ključnih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
Thaci je ranije odbacio svaku umiješanost u ratne zločine.

Komentari