Đukanović: Srbi nisu spremni reći da se u Srebrenici dogodio genocid. Trebaju zaustaviti velikosrpski projekt

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je gostujući na Face TV iz Sarajeva kako bi pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od BiH vodio ratu, te je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira i spriječi inicijative srpskih čelnika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

U intervjuu u središnjem dnevniku Đukanović je, komentirajući razvoj stanja nakon protivljenja odluci Ustavnog suda BiH, rekao kako srpska strana u BiH nastoji krizama pokazati da je BiH nefunkcionalna država.

“Pokušavaju držati tu nefunkcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefunkcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH vraća nas u rat“, rekao je Đukanović. On je pri tome dodao kako je međunarodna zajednica odgovorna za BiH te da mora spriječiti dalju eskalaciju za što je optužio srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika.

‘Mislim da ovo gura više Dodik nego Vučić’

“Ovo je pitanje u koje su uključeni Europa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reagira, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti. Dodik radi ono što on misli da treba biti. Mislim da on sam ovo ‘gura’ više nego Vučić”, ustvrdio je Đukanović.



Zamjerio je Dodiku da je ‘protiv Crne Gore’ očito aludirajući na izjave kojim je podržavao prosvjede srpske nacionalne zajednice i Srpske pravoslavne Crkve koji se protive tamošnjem Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Đukanović je potvrdio i kako će doći na obilježavanje 25 godišnjice genocida u Srebrenici ovoga ljeta, te je pozvao srpske lidere da priznaju činjenicu da se u ovoj enklavi na istoku Bosne dogodio genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995. godine.

“Mi smo to napravili. Nemaju hrabrost i nisu spremni reći da je bio genocid. Trebaju reći da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekt”, rekao je Milo Đukanović.

Komentari