DSHV: U Srbiji se nastavlja politika nijekanja zločina nad Hrvatima u Vojvodini

Vojislav Šešelj Foto: B.P./ATAImages

U Srbiji se nastavlja politika nijekanja zločina nad Hrvatima u Vojvodini putem medija koji su “nasjeli” na laži da je odbačena tužba protjeranog srijemskog Hrvata Franje Baričevića protiv haškog osuđenika Vojislava Šešelja, ocijenio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).  

Šešelj je srbijanskim medijima izjavio da je Baričević povukao tužbu jer se on i njegov odvjetnik nisu pojavili na sudu u Beogradu.

Pravni zastupnik Baričevića i Fond za humanitarno pravo priopćili su međutim kako je riječ o neistinitoj izjavi jer tužba nije povučena već je suđenje odgođeno zbog bolesti suca.

Franjo Baričević tužio je državu Srbiju i Vojislava Šešelja na osnovu pravomoćne presude Haškog suda iz 2018. godine, kojom je Šešelj osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.



“Republika Srbija, odnosno tadašnji Resor državne sigurnosti je znao apsolutno sve što se događa i nisu poduzeli ništa da to spriječe i moj klijent sada traži naknadu materijalne štete koja se odnosi na vrijednost te imovine koja je ostavljena u Srbiji i naknadu nematerijalne štete zbog povrede prava na poštovanje privatnog i obiteljskog života”, rekao je pravni zastupnik Mihajlo Pavlović.

Većina srbijanskih medija prenijela je izjavu Vojislava Šešelja da je tužba povučena, što je predstavljeno kao njegova pobjeda na sudu.

DSHV i predsjednik Tomislav Žigmanov ocijenili su da su time mediji u Srbiji nasjeli na provokacije haškog osuđenika.

“Nije današnja Šešeljeva laž jedina kojoj mediji u Srbiji nasjedaju. I u ovoj se bezočno i podlo koristi žrtvom – protjeranim Hrtkovčaninom! Nevjerojatno je da su slavodobitno likovanje tabloida zbog Šešeljeve ‘pobjede’ mnogi prenijeli”, navodi se u njihovu priopćenju preko Twittera.

Inače, iz Srijema je početkom ratnih 90-tih protjerano, kako se procjenjuje u hrvatskoj zajednici, najmanje 30 tisuća Hrvata, a ubijeno ih je 25.

Komentari