Države članice pod hitno moraju diverzificirati dobavljače za 5G mrežu

Članice EU-a moraju hitno poduzeti korake kako bi diverzificirale dobavljače za 5G mrežu, poručila je u petak Europska komisija, čime želi smanjiti prisutnost kineskog Huaweija u Europi, dok SAD pritišće EU, da poput Britanije, onemogući Huaweiju učešće u izgradnji 5G mreže.

Europska unija je u studenom prošle godine odlučila da će zauzeti oštar stav po pitanju dobavljača za 5G kako bi smanjila sigurnosne rizike nove generacije mobilne mreže, koju se smatra ključnom za rast ekonomije i kompetitivnosti.

Strategija uključuje smanjenje ovisnosti zemalja i telekomunikacijskih operatera o jednom dobavljaču.

Smanjenje rizika ovisnosti o visoko rizičnim dobavljačima

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei natječe se s finskom Nokijom i švedskim Ericssonom.



Postignut je određeni napredak, no još je potrebno odraditi puno posla, poručila je Komisija.

“Napredak je nužan kako bi se smanjio rizik ovisnosti o visokorizičnim dobavljačima, a također uzimajući u obzir cilj smanjenja ovisnosti na razini Unije”, poručila je Komisija u izvještaju o napretku 27 članica EU-a.

“Izazovi su identificirani kako bi se osmislile i implementirale prikladne strategije za diverzifikaciju dobavljača za pojedinačne mobilne operatere ili na nacionalnoj razini zbog tehničkih ili operacionalnih teškoća”, dodaje se.

Nedostatak interoperabilnosti i veličina zemlje također su navedeni kao neki od problema.

Francuska, pridružujući se Britaniji, uvodi de facto zabranu Huaweiju za sudjelovanje u projektu omogućavanja 5G mreže, rekli su izvori za Reuters ovoga tjedna.

Mehanizam nadzora izravnih stranih ulaganja

Washington tvrdi da Peking može iskoristiti kompaniju sa sjedištem u Shenzenu za špijuniranje, što Huawei odbacuje.

Dužnosnici EU-a kažu da uklanjanje visokorizičnih dobavljača i dodatni troškovi neće poremetiti uspostavu 5G mreže širom Unije te da će se Ericsson i Nokia moći nositi s potražnjom.

“Ako pogledate situaciju širom svijeta Nokia i Ericsson imaju velik udio na svjetskom tržištu, što se tiče ugovora potpisanih širom svijeta o omogućenju 5G-a. Te dvije kompanije zajedno imaju više od 50 do 60 posto, 65 posto. Mislim da europski dobavljači mogu omogućiti ono što je potrebno, ne samo za Europu, već i za veći dio svijeta”, rekao je jedan od dužnosnika.

Komisija je također zatražila od 13 članica EU-a da, bez odgode, usvoje mehanizam nadzora izravnih stranih ulaganja.

Taj mehanizam omogućuje vladama EU-a da interveniraju u slučajevima izravnih stranih ulaganja u strateške tvrtke, pogotovo ako su u to uključena strana poduzeća koja kontrolira ili ih financira država.

Komentari