DRAMATIČNI RAZVOJ EPIDEMIJE U AFRICI Prije mjesec dana samo jedna zemlja bila zahvaćena. Sad ih je čak 39 s novih 300 slučajeva dnevno

Regionalna direktorica WHO-a za Afriku Matshidiso Rebecca Moeti upozorila je na “dramatičan razvoj” epidemije Covid-19 u Africi, gdje je četrdesetak zemlja zahvaćeno zarazom, dok je prije mjesec dana bila samo jedna.

“Stanje je jako zabrinjavajuće uz dramatičan razvoj. Došlo je do povećanja broja zemalja kao i povećanja broja zaraženih osoba”, rekla je Moeti u razgovoru za kanal France24.

Prije mjesec dana, samo je jedna zemlja u afričkoj regiji WHO-a, tj. u subsaharskoj Africi i Alžiru bila zahvaćena. Dva tjedna kasnije bilo je zahvaćeno 5 zemalja s 50 slučajeva.

“Sada u zadnja dva, tri dana, imamo 39 zemlja s oko 300 slučajeva dnevno, ili ukupno 2234 zaraženih do sada”, precizirala je.



“Do sada je umrlo 40 osoba i oko 70 je ozdravilo”, pojasnila je regionalna dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije i pozvala afričke zemlje na intenziviranje svih akcija uz podršku WHO-a i partnera.

Prema podacima AFP-a na temelju službenih izvora, u petak u 12 sati Afrika je bilježila već 3300 slučajeva zaraze i više od 90 umrlih.

Unatoč mjerama koje je poduzelo četrdesetak afričkih zemalja, poput ograničenja kretanja, izolacije sumnjivih slučajeva, zabrane vjerskih i sportskih okupljanja, zatvaranja škola u 25 zemalja, taj kontinent je slabo pripremljen za veliku sanitarnu krizu, priznala je Moeti.

Ona je istaknula da se u afričkim kućanstvima živi u velikim obiteljima pa je teško smanjiti mogućnost širenja virusa.

Ipak je istaknula da postoje rezultati nekih nastojanja. Prije nekoliko tjedana je samo u dvije zemlje postojala mogućnost dijagnosticiranja, dok je to sada moguće u 42 zemlje.

Komentari