Draghi je dobio mandat za sastav talijanske vlade, još se traži parlamentarna većina

Twitter

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je u srijedu bivšem predsjedniku Europske središnje banke (ECB) Mariju Draghiju mandat za sastav vlade, u trenutku kada se zemlja bori s pandemijom koronavirusa i ekonomskom krizom.

Mattarella “je jutros primio … Marija Draghija kojemu je dao mandat za sastav vlade. Draghi je prihvatio uz rezervu”, rekao je glavni tajnik ureda predsjednika. Termin “uz rezervu” koristi se u Italiji u fazi dok se traži parlamentarna većina.

Draghi (73) će sada održati konzultacije s političkim strankama da pokuša dobiti podršku u parlamentu za formiranje vlade.

Pred novom vladom su izazovi koji se odnose na borbu protiv koronavirusa i ekonomsku krizu.



Uoči sastanka u srijedu talijanskog predsjednika i Marija Draghija, Pokret pet zvijezda (M5S), najsnažnija stranka u parlamentu, dala je do znanja da neće podržati Draghija.

M5S, okosnica dviju zadnjih koalicijskih vlada, uporno ponavlja da je protiv koncepta tehnokratske vlade.

Propali pregovori između stranaka koalicije na vlasti

Jučerašnji pregovori između stranaka koalicije na vlasti u Italiji, u cilju formiranja nove vlade nakon ostavke premijera Giuseppea Contea, propali su, objavio je u utorak predsjednik Zastupničkog doma Robert Fico.

Mattarella, vrhovni arbitar u talijanskoj politici, je na razgovore u srijedu pozvao bivšeg predsjednika ECB-a Draghija o kojem se tjednima govori kao mogućem šefu tehnokratske vlade.

No, Pokret pet zvijezda “neće glasati za vladu stručnjaka predvođenim Draghijem”, kazao je čelnik stranke Vito Crimi.

Umjesto toga, M5S i dalje zagovara formiranje političke vlade, umjesto tima tehnokrata.

Draghi je vodio ECB od 2011. do 2019.

U međuvremenu, bivši premijer Matteo Renzi iz manje stranke Italia Viva je rekao da će podržati Draghija.

Robert Fico je od subote vodio pregovore o izlazu iz političke krize nakon što mu je Mattarella u petak povjerio zadaću da posreduje između stranaka prijašnje vladajuće koalicije kako bi se vidjelo može li biti obnovljena te mu je za to dao rok od četiri dana.

Fico je jučer ustvrdio da, po njegovoj ocjeni, “nema dovoljno prostora za formiranje vladine većine jer su stranke na previše udaljenim pozicijama”.

Koalicija premijera Giuseppea Contea se raspala 13. siječnja izlaskom stranke Italia Viva Mattea Renzija, zbog problema u korištenju europskoga novca namijenjenog za pomoć u oporavku nakon pandemije koronavirusa.

O tehnokratskoj se vladi u posljednje vrijeme razmišlja kao o kratkoročnoj opciji, iako se vjeruje da bi Mattarella htio vladu koja će trajati do 2023., kada bi se trebali održati redovni izbori.

Druga mogućnost je sazivanje prijevremenih izbora.

Komentari