Donald Trump najavio nove sankcije Iranu, poslao poruku članicama NATO-a i EU-a

Gage Skidmore/Flickr

Američki predsjednik Donald Trump u obraćanju naciji oko iranskog raketnog napada na dvije iračke baze u kojoj se nalaze američke i snage NATO koalicije najavio je nove sankcije Iranu.

“Dok god sam ja predsjdnika SAD-a Iran nikada neće smjeti imati nukleanro naoružanje”, započeo je obraćanje Donald Trump.

“Američki narod može biti zahvalan i sretan jer u jučerašnjem napadu nisu ozlijeđeni Amerikanci i nismo pretrpjeli žrtve, svi naši vojnici su na sigurnome i šteta je minimalna.

Naše velike američke snage spremne su za sve, čini se da je Iran odstupio što je dobro za sve. Nisu izgubljeni američki i irački životi zbog mjera predostrožnosti i sustava ranog uzbunjivanja”, rekao je.



Zahvalio se američkim vojnicima i vojnikinjama. Nastavio je da su gotovi dani toleriranja Irana koji je glavni sponzor terorista i koji radi na izgradnji nuklearnog oružja koje je prijetnja za svijet.

Likvidaciju Kasema Sulejmanija opravdava time da je on trenirao teroriste, lansirao toerorističke napade protiv civila, poticao krvave građanske ratove u cijeloj regiji i ubio tisuće američkih vojnika.

Kaže da je planirao nove napade na američke mete, ali su to zaustavili i tako poslali moćnu poruku teroristima da ako cijene svoj život neće prijetiti životu “naših ljudi”.

Najavio je da će SAD uvesti nove sankcije protiv Irana koje će biti na snazi dok se “njihovo ponašanje ne promijeni”.

“Iran mora odustati od nuklearnog naoružanja i podrške teoristima”, rekao je i pozvao i druge zemlje potpisnice da odustanu od iranskog nuklearnog sporazuma iz kojeg se SAD povukao i zatražio uspostavljanje novog dogovora.

“Iran može bit velika zemlja, ali mir i stabilnost ne može prevladati na Bliskom istoku dok Iran potpiruje sukobe i treba im poslati poruku da im to neće poći za rukom.”

Trump je najavio da će pozvati NATO da se više uhvati u koštac s problemima na Bliskom istoku. Upozorio je Iran da SAD ima jako naoružanje, ali da to ne znači da ga želi upotrijebiti

Iran je jučer ispalio više od 20 balističkih projektila na dvije baze. Prema prvim izvještajima nema ozlijeđenih iako iranski državni mediji tvrde da je u napadu stradalo 80 američkih vojnika. Iran je upozorio Irak o raketiranju, a upozorenje je preneseno i SAD-u.

Napad je osveta za američku likvidacija utjecajnog iranskog generala, zapovjednika postrojba Kuds u sastavu Revolucionarne garde, Kasemija Sulejmanija.

Iranski predsjednik Hassan Rohani također se oglasio na Twitteru.

“General Sulejmani herojski se borio protiv ISIS-a, Al Nusre, Al Qaede i ostalih. Da nije njegovog rata protiv terora, europski glavni gradovi sad bi bili u velikoj opasnosti.Naš finalni odgovor na njegovo ubojstvo bit će izbacivanje svih američkih snaga iz regije”, napisao je Rohani u tvitu.

 

Obraćanje na videu počinje na -20:20.

Komentari