Dom lordova zadao Johnsonu simboličan udarac u vezi Brexita: Želimo da Ujedinjeno Kraljevstvo bude neovisna i suverena država, ali…

Twitter

Britanska vlada premijera Borisa Johnsona doživjela je u utorak simboličan poraz u gornjem domu parlamenta u vezi kontroverznog prijedloga zakona koji jednim dijelom krši sporazum o razdruživanju dogovoren s EU-om.

Prijedlog zakona o unutarnjem tržištu, protivan međunarodnom pravu, predviđa kršenje odredbi sporazuma o brexitu (Sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju) koje se odnose na Sjevernu Irsku, a dogovorene su da bi se izbjeglo vraćanje tvrde granice s Republikom Irskom, što se smatra ključnim za očuvanje mira na otoku.

Taj zakon je prihvaćen potkraj rujna u donjem domu parlamenta i tekst je sada u Domu lordova gdje je doživio kritike, uključujući nadbiskupa Anglikanske Crkve.

Dom lordova glasao je u utorak s 395 glasa „za” i samo 169 „protiv” rezolucije u kojoj se „izražava žaljenje” zbog odredbi koje krše sporazum o razdruživanju, čime je otvoren put za detaljno preispitivanje prijedloga zakona i za sukob sa zastupnicima koji imaju posljednju riječ.



“Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo bude neovisna i suverena država, ali želim da bude neovisna i suverena država koja drži visoko glavu na međunarodnoj pozornici, koja drži do svoje riječi, koja poštuje vladavinu prava, koja poštuje svoje obveze koje proizlaze iz ugovora”, rekao je član Doma lordova Michael Howard, bivši dužnosnik vladajuće Konzervativne stranke, koji podržava brexit.

Britanski premijer Boris Johnson ističe da prijedlogom zakona želi sačuvati teritorijalnu cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva osiguravajući kontinuitet trgovine između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Europska unija pokrenula je postupak zbog povrede prava EU-a protiv Londona zbog tog prijedloga zakona.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič razgovarao je u ponedjeljak u Londonu s britanskim ministrom Michaelom Goveom o tom pitanju.

Obojica su nakon sastanka bili optimistični. Gove je ocijenio da je postignut „znatan napredak”, a Šefčovič je pozdravio „orijentaciju i jasna obećanja” Londona u cilju postizanja „kompromisa o svim pitanjima koji su na stolu”.

Komentari