Dolazimo li u novu eru megapožara?

Screenshot HRT

Vatrogasci se diljem svijeta bore sa šumskim požarima. UN i stručnjaci za katastrofe pozivaju na hitnu transformaciju vatrogasnih službi kako bi u godinama koje dolaze svijet bio opremljeniji i spremniji suočiti se s novom erom – megapožara.

Toplinski val koji se s talijanskog juga premješta prema sjeveru donio je i nove požare. Jedan od najvećih širi se rezervatom Monte Catillo, nedaleko od rimskog predgrađa Tivolija. Evakuirani su deseci ljudi. Stočari su zabrinuti za sudbinu svojih goveda, piše HRT.

Na Siciliji gdje i dalje gori, privedene su dvije osobe osumnjičene za podmetanje požara. Vlada obećava pomoć svima čiji su domovi i imanja izgorjela kao i obnovu izgorenih šuma.

U prvih osam mjeseci u Italiji je izgorjelo 70 % više površine nego 2020.



I u Alžiru se bore s desecima požara. Većina od njih namjerno je izazvana. Od mnogih sela i voćnjaka ostao je tek pepeo.

Šumski požari nezaustavljivo se šire i Sibirom. Jakutsk, grad najveće ruske republike Jakutije, u gustom je dimu. Stanovnici samo u iznimnim slučajevima napuštaju kuće, ne provode vrijeme na otvorenom.

Rusija, kao i dijelovi Europe, sjeverne Afrike i Sjedinjenih Država, posljednjih godina bilježi stalan porast temperature. A kad se tomu doda nepoštovanje protupožarnih mjera te činjenica da je 2007. raspuštena služba za dojavu požara, jasno je zašto ih je sve više.

– Cilj nam je staviti vatru pod nadzor, no ona je toliko velika da ju je jako teško pobijediti s tako malim resursima. Imamo 21 vatrogasca na 25 četvornih kilometara”, kaže vatrogasac Vladimir Bajbačenko.

Gori na više od 16,5 milijuna hektara površine, više nego rekordne 2021. godine.

UN upozorava da treba više ulagati u prevenciju požara. Osim opreme i obuke vatrogasca, svi koji žive na prostoru visokog rizika trebali bi oko kuća ukloniti sve lišće i granje. U proteklih 15-ak godina Europska unija izgubila je više od 4 milijuna ruralnog stanovništva, a upravo napuštena sela i vrtoglavo visoke temperature pogoduju stvaranju i širenju megapožara.

Komentari