Dolaskom novog predsjednika na čelo Irana, Izrael poručuje kako je spreman napasti

Foto: Flickr

Nakon što je iranski parlament potvrdio mandat novome predsjedniku Ebrahimu Raisiju, Izreal poručuje kako su spremni napasti Iran.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je za izraelski portal Ynet da su zapadni saveznici došli do točke u kojoj je protiv Irana potrebno poduzeti vojne poteze, javlja The Telegraph, a prenosi Jutarnji list.

“Izrael je spreman napasti Iran. Došlo smo do točke da moramo vojno djelovati protiv Irana. Svijet mora odmah djelovati protiv Irana”, rekao je Gantz.

The Telegraph tumači kako je Gantz svojom izjavom pokušao pritisnuti Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države da zauzmu strožu poziciju prema Iranu, poziciju koja će nadići diplomatske prosvjede i sankcije.



Raisi je predsjedničku zakletvu položio u četvrtak, dva dana nakon što ga je podržao vrhovni vođa Islamske Republikea ajatolah Ali Hamnei te nešto manje od dva mjeseca nakon što je pobijedio na izborima.

Raisi je Izrael proziva za niz pogubljenja i drugih kršenja ljudskih prava koje je odobrio dok je bio sudac te su ga prozvali “krvnikom”.

No Raisi je obećao kako će ukloniti sankcije koje je SAD nametnuo Iranu.

Gantzove tvrdnje o spremnosti Izraela da udari po Iranu došle su nakon što je Izrael istoga dana, po prvi puta u sedam godina, raketirao Libanon, a bio je to odgovor na libanonski raketni napad na Izrael koji se dogodio u srijedu.

“Rakete su iz Libanona rano u četvrtak ispaljene na izraelski teritorij. Kao odgovor… izraelski borbeni zrakoplovi raketirali su lansirne rampe i drugu infrastrukturu koja se u Libanonu koristi za realizaciju terorističkih napada. Raketirali smo i dodatnu metu na području s kojeg su se u prošlosti lansirale rakete” – objaviolo je Izraelsko ratno zrakoplovstvo na Twitteru.

Libanon je raketiranje svog teritorija od strane Izraela osudio kao “eskalaciju”, a Ujedinjeni narodi pozvali su obje strane da se suzdrže i smire.

Komentari