Dok je virus u Europi napokon obuzdan, u Indiji sije smrt

screenshot

Širenje zaraze na europskom kontinentu i dalje ima jasan trend pada, 13-postotni u zadnjih sedam dana u odnosu na prethodnih sedam, a osam posto manje je smrtnih ishoda. Europa je jučer bila treći kontinent po broju novozaraženih, iza Azije i Južne Amerike, što se vjerojatno nikad nije dogodilo od početka pandemije.

Od 47 europskih zemalja i teritorija čiju statistiku prati Worldometer, samo ih 12 bilježi u proteklih sedam dana porast novozaraženih, s tim da je u osam zemalja beznačajan, do 4 posto, u još tri slučaja riječ je tek o dvoznamenkastom broju zaraženih u sedam dana, a i 22-postotni porast u Irskoj je od 2613 na 3192 slučaja. S obzirom na trendove, sljedećih bi dana Europa mogla biti potpuno u minusu.

I broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 u porastu je u samo 10 zemalja, u većini slučajeva na dvoznamenkastom tjednom broju mrtvih, a nešto većem od šest do 10 posto (13, 48 i 29 mrtvih više) u samo tri zemlje, Sjevernoj Makedoniji, Španjolskoj i Hrvatskoj. Na sedmodnevnoj razini mi smo s brojem novozaraženih u minusu od 6 posto. Što se svijeta tiče, virus i dalje buja, doduše nešto sporije u Indiji, a iako to još nije značajno u omjeru na broj stanovnika, zabrinjavajući su trendovi porasta u Sri Lanki, Nepalu pa i dosad zarazom gotovo pa netaknutom Tajlandu jer, iako je riječ o još uvijek beznačajnom broju novozaraženih u omjeru na broj stanovnika, krivulja rasta u tim zemljama poprima strmoglavi uspon kao u Indiji.

Indija je proteklih sedam dana na 1710 slučajeva na milijun stanovnika, odnosno ukupno na 2,38 milijuna zaraženih u odnosu na 1,7 u prethodnih sedam dana. Broj mrtvih počeo je značajno rasti, za 78 posto, uz značajan jučerašnji skok na 3285 smrtnih slučajeva. I dalje iz dana u dan Indija ruši rekorde i u broju novozaraženih, veće nego bilo gdje od početka pandemije, jučer 362.000, što upućuje na to da će i broj mrtvih sljedećih tjedana i dalje značajno rasti. Brazil i Turska kao značajnija svjetska žarišta proteklih tjedana imaju trend smanjenja broja novozaraženih.



U Hrvatskoj, statistički promatrano u odnosu na kretanje broja zaraženih, broj teških oboljenja sljedećih dana ne bi trebao rasti. Iako je zabrinjavajući porast broja oboljelih na respiratoru proteklih dana, jučer 261 u odnosu na 213 na isti dan tjedan prije. Ipak, ni broj smrtnih slučajeva ne bi trebao dalje rasti, piše Večernji list.

Komentari