Dok broj zaraženih u BiH raste, liječnici se prepiru oko krivice za neučinkovitost sustava zdravstvene zaštite

Ilustracija Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Blizu 1100 osoba zaraženo je koronavirusom u Bosni i Hercegovini do srijede, a među novozaraženima je i trogodišnje dijete, dok se među liječnicima nastavljaju prijepori o tome tko je kriv za nedovoljno učinkovit sustav zdravstvene zaštite.

Dijete kod kojega je testiranjem potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 je iz Goražda u istočnoj Bosni, gdje je epidemiološka situacija razmjerno stabilna jer je tamo do sada registrirano 11 inficiranih osoba, uključujuči dva malodobnika.

Testiranjima provedenim na Kliničkom centru u Sarajevu u noći između utorka i srijede utvrđeno je još 14 novih slučajeva zaraze, a u Banjoj Luci 5.

U cijeloj je zemlji do srijede umrla 41 osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom, a u svim slučajevima preminuli su bili u starijoj životnoj dobi i uz to kronični bolesnici.



Tužiteljstvo Sarajevske županije još uvijek vodi istragu o smrti liječnika-epidemiologa Šefika Pašagića (61), koji je također preminuo uslijed komplikacija zdravstvenog stanja prouzročenih koronavirusom. Članovi njegove obitelji ranije su ustvrdili kako je u njegovom slučaju zakazao sustav, jer Pašagića danima nisu željeli pregledati liječnici u domovima zdravlja niti ga testirati na virus pravdajući se nedostatkom zaštitne opreme.

Pašagić je na kraju preminuo 5. travnja na Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu, gdje je primljen tek kada je dobio tešku upalu pluća.

Uprava Kliničkog centra u srijedu je ustvrdila kako Centar ne snosi nikakvu odgovornost za njegovu smrt, a tužiteljstvo su pozvali da ispita kakvu je ulogu u tome imala pulmologinja i umirovljena profesorica Medicinskog fakuteta u Sarajevu Zehra Dizdarević, koja ima privatnu praksu i za koju uprava tvrdi da je Pašagića savjetovala i liječila tijekom kritičnog razdoblja.

U priopćenju uprave Kliničkog centra, koje potpisuje ravnateljica Sebija Izetbegović, navodi se da je dr Pašagić stigao u kliniku trinaesti dan od početka simptoma bolesti s izuzetno teškom upalom pluća te da na prijemu nisu dostavljeni nikakvi podaci o ranijim kontaktima, simptomima i tretmanu kod “registriranog privatnika”. “Mislimo da bi ishod liječenje bio bolji da nije izgubio vrijeme liječeći se u kućnim uvjetima”, stoji u priopćenju.

Dizdarević je odmah odbacila takve tvrdnje pojašnjavajući kako ju je preminuli epidemiolog tri puta zvao telefonom kako bi se potužio na svoje stanje i na tretman na koji nailazi u zdravstvenim ustanovama, ali da ga nije liječila.

Dizdarević tvrdi kako uprava Kliničkog centra sada nju pokušava diskreditirati jer je ranije ukazivala da je cijeli zdravstveni sustav loše postavljen te stoga nije u stanju niti odgovoriti na sadašnju krizu.

Komentari