Dok Biden poništava Trumpove sporazume o migrantima, američki ministar domovinske sigurnosti najavljuje borbu protiv ‘domaćih terorista’

profimedia

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas u subotu je potvrdio da će se odlučno boriti protiv domaćeg terorizma, jedne od najvećih prijetnji Sjedinjenim Državama.

Mayorkas, koji je bio zamjenik ministra domovinske sigurnosti u vrijeme predsjednika Baracka Obame prisegnuo je nakon upada Trumpovih pristaša u Kapitol 6. siječnja u kojemu je poginulo nekoliko osoba.

“Svjedočiti pobuni, svjedočiti groznim događajima 6. siječnja za mene nije bilo samo strašno nego je u meni izazvalo želju da se dvostruko jače borim protiv mržnje i jedne od najvećih prijetnji s kojima se trenutačno suočavamo u našoj domovini, s prijetnjom domaćeg terorizma”, rekao je Mayorkas u razgovoru za CNN.

Suspenzija Trumpovih sporazuma o azilu

Državni tajnik Antony Blinken priopćio je da su Sjedinjene Države “suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o suradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj suradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden”.



Takozvani sporazumi “sigurne treće zemlje”, koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhićenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, priopćio je State Department. Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom ožujka 2020. zbog pandemije koronavirusa, dodaje se u priopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošloga tjedna otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sustav, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja obitelji razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju.

Komentari