Dogovoren novi krug sankcija Rusiji: “To je snažan odgovor Putinu”

Foto: Twitter

Članice Europske unije dogovorile su novi krug sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, objavilo je danas češko predsjedništvo.

“Veleposlanici su postigli politički dogovor o novim sankcijama protiv Rusije – to je snažan odgovor EU-a na Putinovu ilegalnu aneksiju ukrajinskog teritorija”, napisalo je na Twitteru predsjedništvo te zemlje koja trenutno predsjeda europskim savezom.

Šefica EK predlaže ograničenje cijene plina
Ranije danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u Europskom parlamentu ograničenje cijene plina za proizvodnju električne energije i zauzela se za zajednički sustav nabave energenata u EU. Von der Leyen je također upozorila da je potrebno zaštititi europsku energetsku infrastrukturu.

“Sabotaža plinovoda Sjeverni tok pokazala je koliko je ranjiva naša energetska infrastruktura. (…) Moramo biti pripravniji, provesti stres testove kritične infrastrukture, koristiti satelite za nadzor i detektiranje potencijalnih prijetnji”, rekla je Von der Leyen.Ovisnost EU o ruskom plinu je sve manja
U raspravi je šef europske diplomacije Josep Borrell najavio da bi “Vijeće danas trebalo postići dogovor o novim sankcijama Rusiji”.

Energetska ovisnost utjecala je na europsku vanjsku politiku prema Rusiji, ali to se sad mijenja, rekao je Borrell. “U kolovozu prošle godine uvezli smo 12 milijardi kubičnih metara plina, ove godine samo četiri – tri puta manje”, naglasio je.

Šef europske diplomacije dodao je da treba nastaviti adekvatno podržavati Ukrajinu, izolirati Rusiju i pomoći europskim državama koje osjećaju posljedice tog rata.

“Ukrajina mora vratiti teritorijalnu cjelovitost”
“Da bismo postigli mir, Ukrajina mora vratiti teritorijalnu cjelovitost i suverenitet, a Rusija mora preuzeti odgovornost, odgovarati za ratne zločine. Zbog toga šaljemo vojnu pomoć, namećemo sankcije i ulažemo diplomatske napore”, naglasio je Borrell.

U rujnu su održani referendumi o pridruživanju četiriju ukrajinskih regija Rusiji, a Moskva je rezultate glasanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja.

Zapad i Ukrajina osudili su referendume kao “lažne” i “namještene”, prenosi Index.

 

Komentari