Dodik za ‘rigorozne policijske mjere’ protiv migranata: Slanje vojske bila bi samo ‘isprazna manifestacija’

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo se u petak usprotivio angažiranju vojske na zaštiti granica od ilegalnih migracija, ali je najavio “rigorozne” policijske mjere kako bi se migrante odvratilo od boravka na teritoriju entiteta Republika Srpska.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je za takva stajališta dobio i potporu Izvršnog odbora vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je on i predsjednik.

“Odbijamo mogućnost angažiranja oružanih snaga na granici prema Srbiji i Crnoj Gori… To bi bila samo isprazna manifestacija kojom bi se granica prema Srbiji ojačala po želji nekih iz Sarajeva”, kazao je Dodik ističući kako do sada niti jedna druga država regije nije odlučila angažirati svoju vojsku.

Ustvrdio je kako nema uvjeta za boravak migranata na teritoriju RS pa će SNSD od entitetske vlade tražiti da načini operativni plan kako se tamo migranti ne bi ni pokušali zadržati, a za to će biti korištene “rigorozne policijske mjere”.



Dodik je o migrantskoj krizi tijekom dana u Banjoj Luci razgovarao i s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, koji, zbog malobrojnosti granične policije u BiH, zagovara angažiranje vojske. Dodik je nakon njihovog susreta izjavio kako je Ministarstvo sigurnosti tek “neka vrsta fikusa” i ne može biti nadređeno drugim policijskim agencijama.

“Migranti jesu problem, no taj se problem ne rješava angažiranjem vojske”, kazao je Dodik dodajući kako je za sve što se zbiva ionako kriva Europska unija pa ona taj problem treba i rješavati na granici Grčke i Turske.

Radončić je prije sastanka s Dodikom razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem. Nakon toga obojica su kazali kako su suglasni da treba ojačati kapacitete Granične policije BiH, no imaju različiti odnos prema tome kako rješavati migrantsku krizu u cijelosti.

Lukač je inzistirao na tome da se migranti ne mogu zadržavati na teritoriju RS, dok je Radončić inzistirao na tome da je riječ o zajedničkom problemu u čijem rješavanju svi moraju solidarno sudjelovati.

“Više niti jedna županija u Federaciji BiH ne želi migrante na svom području, pa čak ni županije s bošnjačkom većinom, koje su u početku prihvaćale te migrante misleći da se radi o ratnim izbjeglicama. No, ovdje se radi o ilegalnim, ekonomskim migrantima iz 30 ili 50 zemalja, koje su mnogo bogatije od BiH. Radi se o pokušaju velikih seoba naroda s jednog kontinenta na drugi. I to je proces koji će trajati ne nekoliko mjeseci, nego nekoliko godina i desetljeća”, kazao je Radončić.

Ministar policije RS ponovio je protivljenje angažiranju pripadnika Frontexa na granici Hrvatske i BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija. “Ne slažemo se da Frontex izađe na granicu između BiH i Hrvatske, što bi značilo da će štititi unutarnje granice Europske unije, a da će BiH postati parking za migrante, svojevrsni kamp iz kojega neće biti izlaza”, kazao je Lukač.

Komentari