Dodik tvrdi kako gospodarski pojas RH ne šteti BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu da Hrvatska ima suvereno pravo proglasiti gospodarski pojas u Jadranskom moru čime ne uskraćuje prava BiH te je osudio potez ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, koja je Hrvatskoj uputila verbalnu notu oko toga.

“Treba imati u vidu da nisu povrijeđena prava BiH u postupku proglašenja isključive ekonomske zone od Hrvatske i da se ta zemlja u tom pogledu ponaša korektno. Da bi se iz BiH doplovilo do otvorenog mora, odnosno međunarodnih voda i obrnuto, pojasnio je Dodik, mora se proći kroz teritorijalne vode Hrvatske i to je jasno svakome tko pogleda zemljovid, osim Turković“, rekao je Dodik kako ga citiraju mediji u Republici Srpskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH reagirao je na verbalnu notu koju je Hrvatskoj uputila šefica bosanskohercegovačke diplomacije u kojoj je izrazila protivljenje proglašavanju isključivog gospodarskog pojasa pojasa.

Po njegovim riječima, Turković je neovlašteno uputila verbalnu notu bez suglasnosti Predsjedništva BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike i dodao kako se radi o osobnom, a ne službenom stavu Bosne i Hercegovine.



„Očigledno je da je u posljednje vrijeme meta samovolje Turković narušavanje bilateralnih odnosa sa Hrvatskom“, istaknuo je predsjedavajući BiH Predsjedništva.

Po njegovim riječima, BiH prema međunarodnim konvencijama ima pravo na neškodljivi prolaz kroz hrvatske teritorijalne vode što Hrvatska ne spori.

Dodik je pozvao Tužiteljstvo BiH da preispita ministričino uzurpiranje nedležnosti Predsjedništva BiH u domeni vanjske politike.

Više bošnjačkih udruga protivi se hrvatskom proglašavanju isključivog gospodarskog pojasa u moru tvrdeći da BiH ima pravo slobodnog prolaza na otvoreno more.

Komentari