Dodik slavi zbog pobjede na lokalnim izborima u Srebrenici i Doboju

flickr

Stranka koju predvodi Milorad Dodik proglasila je u nedjelju pobjedu na ponovljenim lokalnim izborima koji su u nedjelju provedeni u Doboju a koalicija srpskih stranaka objavila je kako je izbore dobila i u Srebrenici gdje se također ponovo glasalo za općinskog načelnika i vijeće

Dodik koji je na čelu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izjavio je u Doboju dva sata nakon zatvaranja biračkih mjesta kako je njegov kandidat za gradonačelnika Boris Jerinić uvjerljivo pobijedio druga dva protukandidata koje su istaknuli Srpska demokratska stranka (SDS) i Socijalistička partija (SP).

“Pobjeda našeg kandidata je fenomenalna. On je dobio 70 posto glasova”, kazao je Dodik kazavši kako će SNSD najvjerojatnije sam moći uspostaviti potrebnu većinu u gradskom vijeću Doboja.

Dodikov kandidat načelnik Srebrenice 

Gotovo istodobno pobjedu u utrci za novi mandat načelnika Srebrenice objavio je Mladen Grujičić koji je bio zajednički kandidat svih stranaka sa srpskim predznakom ali je sam član Dodikove stranke.



“Ovdje je jasna situacija”, kazao je Grujičić ustvrdivši kako je uvjerljivo pobijedio protukandidata Aliju Tabakovića iza kojega su stale stranke s bošnjačkim predznakom.

Ponovljene izbore u Srebrenici ipak je obilježio prije svega bojkot na kojega su pozvale bošnjačke političke stranke pa je u nedjelju na glasačka mjesta izašlo manje od 200 birača bošnjačke nacionalnosti od njih oko tri tisuće koji su imali pravo glasa.

“Bojkot je uspio i tu nema dvojbe”, kazao je bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković koji je ustvrdio kako je to bio jedini način odgovoriti na diskriminiranje Bošnjaka koji su protjerani iz tog grada.

Bošnjački su političari procijenili kako je izbore trebalo ponoviti ne samo na redovitim biračkim mjestima u samoj Srebrenici nego i dati novu priliku glasačima koji su se ranije prijavili za glasanje iz inozemstva. Tvrde kako su glasački listići kasno dostavljeni na adrese više od 700 Bošnjaka koji žive u inozemstvu pa svoj glas nisu ni mogli dati dok su za Grujičića glasali brojni Srbi koji zapravo žive u Srbiji a formalno su prijavljeni kao stanovnici Srebrenice.

Izbori u Doboju i Srebrenici ponovo su organizirani jer je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ocijenilo kako su 15. studenog prošle godine kada su lokalni izbori održani u cijeloj BiH u ova dva mjesta utvrđene brojne nepravilnosti.

Komentari