Dodik: Realno je da RS postane samostalna, da se stranci sklone BiH bi propala za 24 sata

wiki

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Europa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da ni jedna odluka neće moći biti donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda, javlja Srna.

“Bošnjaci mogu sanjati što hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH”, rekao je Dodik.

On je za televiziju “MIS” iz Sidneya rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

“Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Što je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće – poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH”, prenosi Srna.



Republika Srpska je samoodrživa

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je pogoršana, jer Federacija BiH ni nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela formirati novu vladu.

“Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo smetati. Republika Srpska je jedina samoodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata”, smatra Dodik.

Vučić ima senzibilitet prema Srpskoj

On je istaknuo da Republika Srpska nema namjeru pokretati bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru osigurati obrambene potencijale.

“Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obvezu prema narodu koji predstavljam”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o suradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

“Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao pomoći. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje”, rekao je Dodik

Komentari