Dodik prijeti reafirmacijom Vojske Republike Srspke, Komšić ga optužuje za pobunu

Nakon krize izazvane nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina od strane odlazečeg visokog međunarodnog predstavnika, prepucavanja dužnosnika u BiH ne prestaju.

Srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ne prestaje s pričama o osamostaljenju Republike Srpske, a sada je najavio i stvaranje zasebne vojske za svoj entitet.

Rušenje saveznih institucija

“Predložit ćemo da se kroz rušenje zakona o vojsci (BiH) u roku od nekoliko mjeseci formira vojska RS”, rekao je Dodik.

Pritom tvrdi kako u ovom entitetu planiraju osporiti i funkcioniranje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) koje kao neovisno tijelo ima isključive ovlasti imenovanja sudaca i tužitelja na svim razinama vlasti.



Dodik je ustvrdio kako RS ima ustavno pravo na svoju vojsku pa će to i iskoristiti.

‘Kazneno djelo pobune’

Na to je reagirao bošnjački političar i samo formalni hrvatski predstavnik Željko Komšić koji trenutno obnaša funkciju predsjednika predsjedništva.

Komšić Dodika optužuje za pobunu, tvrdi kako je to kazneno djelo te da stvaranje samostalne vojske RS-a nije moguće legalno provesti.

“Ne može se u Narodnoj skupštini RS-a ništa povući jer su sve te institucije(vojska i VSTV) formirane nakon što je većina u parlamentu BiH izglasala njihovo formiranje, uključujući i (Dodikov) Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Dakle, bez parlamenta BiH te odluke nema. Osim toga, to je kazneno djelo pobune”, reagirao je Komšić, prenosi Radio Sarajevo.

Jedina legalna formacija

Bosanskohercegovačka vojska nastala je objedinjavanjem Armije Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane te Vojske Republike Srpske. Danas se sastoji od deset tisuća profesionalnih vojnika i časnika, a osnovu joj čine tri pukovnije koje baštine tradicije HVO, Armije BiH i VRS-a.

Jedinstvene oružane snage BiH uspostavljene 2006. godine, kada su ukinite vojske dva entiteta. Integracija je provedena uz snažno zalaganje dužnosnika međunarodne zajednice i visokog predstavnika Paddyja Ashdowna. Jedinstvena vojska uspostavljena je izglasavnjem Zakona o obrani u parlamentu BiH. Tim su zakonom jedinstvene oružane snage BiH ujedno proglašene i kao jedina legalna vojna sila na teritoriju države.

Komentari