Dodik planira od Vučića tražiti da pokloni dio cjepiva za Republiku Srpsku

Ilustracija Foto: Profimedia

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je u utorak kako će zatražiti od Srbije da entitetu Republika Srpska pokloni dio cjepiva protiv koronavirusa kojega su nabavile vlasti u Beogradu.

U izjavi za lokalne medije u BiH Dodik je ustvrdio kako je mehanizam COVAX, program opskrbe cjepivom u kojega su uključene 184 države svijeta i preko kojega je BiH planirala nabaviti cjepivo, “u kolapsu” te stoga valja posegnuti za drugim izvorima.

“RS je uplatila više od šest milijuna konvertibilnih maraka (24 milijuna kuna) za cjepiva putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH a ta cjepiva još ne stižu niti ima naznake kada će stići”, izjavio je Dodik. Najavio je kako će stoga srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću poslati posebno pismo kojim će ga zamoliti da za RS izdvoji dio cjepiva što ga je za svoje građane nabavila ta zemlja.


Dodikova je teza kako je problem s nabavkom cjepiva još jednom pokazao da je BiH nefunkcionalna država, odnosno kako se u sadašnjoj krizi, prouzročenoj pandemijom, svaki entitet trebao snalaziti za sebe.

BiH je među državama koje do sada nisu dobile niti jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa i za sada nema naznaka kada bi doze, naručene kroz COVAX mehanizam, mogle stići. Za pretpostaviti je da bi se to moglo dogoditi tijekom veljače.

Na taj je način BiH do sada planirala nabaviti nešto više od 1,2 milijuna doza cjepiva, a nabavku je, temeljem narudžbi iz entiteta, koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova. U BiH ne postoji ministarstvo zdravstva na državnoj razini jer je upravljanje zdravstvenim sustavima u cijelosti prepušteno entitetima, odnosno županijama unutar Federacije BiH. Svaka suradnja među njima ovisna je isključivo o dobroj volji.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević u ponedjeljak je mogla kazati samo kako je sada potrebno strpljenje.

“BiH je složena država, ne funkcionira na isti način kao europske države, moramo naučiti živjeti s tim”, kazala je Gudeljević, koja ističe kako je njeno ministarstvo samo posrednik između entiteta koji plaćaju nabavku i proizvođača cjepiva.

U BiH nema ni dogovora o tome koja će se cjepiva nabavljati, a Federacija BiH za sada traži ona koja proizvode Pfizer i Moderna, dok su iz RS ranije najavili kako planiraju kupiti i rusko cjepivo.

Srbija, od koje Dodik kani tražiti cjepivo, uvezla je i ono kineske proizvodnje, no za njegovu distribuciju Agencija za lijekove BiH do sada nije dala odobrenje, baš kao ni za rusko.

Zakonom je propisano da se na tržište lijekova i medicinskih preparata u BiH mogu stavljati samo proizvodi koje odobri državna agencija.

Komentari