Dodik planira nastaviti slati migrante u Federaciju, Komšić bi ih ostavio u RS-u

profimedia

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u četvrtak kako će policija Republike Srpske nastaviti s praksom prebacivanja ilegalnih migranata na teritorij Federacije BiH a njegov hrvatski kolega u državnom vrhu Željko Komšić odmah mu je odgovorio porukom kako bi ti migranti zapravo trebali ostati u RS-u kamo i dolaze iz Srbije.

Komentirajući odluku vlasti Unsko-sanske županije da zabrane dolazak novih migranata u taj dio BiH, Dodik je kazao kako vlasti RS to neće poštovati.

“Mi ih (migrante) prevezemo tamo gdje žele. Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prijevoz da se ne zadržavaju u Republici Srpskoj”, kazao je Dodik u intervjuu za televiziju N1. Policija RS ilegalne migrante koje pronađe privodi i autobusima prevozi do međuentitetske crte razdvajanja. Vlasti u Banjoj Luci odbile su svaku mogućnost da se na teritoriju RS uspostave prihvatni centri i svu težinu migrantske krize prebacuju na Federaciju BiH.

Dodik je najavio kako će tako biti i dalje odnosno kako će policija RS migrante i dalje voditi do granice Unsko-sanske županije i uputiti ih da nastave ka Bihaću.



Bihać i Velika Kladuša preplavljeni su migrantima a lokalna policija procjenjuje da ih tamo sada ima najmanje deset tisuća i svi oni čekaju priliku za odlazak u Hrvatsku.

Reagirajući na Dodikovu izjavu Komšić je podsjetio kako je navala migranata na BiH rezultat Dodikova odbijanja da se hermetički zatvori granica sa Srbijom, primjerice angažiranjem resursa koje imaju Oružane snage BiH.

Predsjedništvo BiH odluku o angažiranju vojske na zaštiti istočnih granica preko koje stižu migranti trebalo je donijeti prošle godine no Dodik je to spriječio svojim vetom.

Bilo je planirano da vojska zapriječi ilegalne prijelaze i pomogne u tehničkom osiguranju granice jer Granična policija to ne može sama učiniti. Njoj trenutačno nedostaje najmanje 500 pripadnika pa sada jedan granični policajac kontrolira po 30 kilometara granične crte. Porozna granica sa Srbijom ilegalnim migrantima ne predstavlja nikakvu ozbiljniju zapreku za ulazak u BiH.

“Dodik je time faktički migrante pozvao u entitet RS. Sve dok je to tako i dok Dodik odbija da angažiramo oružane snage kako bi spriječili nelegalne ulaske migranata u BiH i u oba njena entiteta, migranti koji se sada nalaze u entitetu RS tu trebaju i ostati”, poručio je Komšić.

Komentari