Dodik odbija uvjete EU-a za kandidatski status BiH

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik neizravno je u srijedu najavio kako nema ništa od napretka njegove zemlje ka statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji jer on ne želi prihvatiti uvjete koje je za to postavila Europka komisija.

U intervjuu za srpsku redakciju ruske provladine agencije Sputnjik, Dodik je kazao kako smatra neprihvatljivim tri od 14 uvjeta koje BiH mora ispuniti ako želi postati kandidatom za članstvo u EU.

BiH je zahtjev za kandidatski status podnijela još 2016. godine a 2019. Europska komisija u svom je mišljenu navela cijeli niz reformskih zadaća koje se moraju provesti da bi se to i odobrilo. Od tada vlasti u BiH gotovo ništa nisu napravile kako bi se taj cilj i dosegnuo.

“Od 14 uvjeta koje nam je Europska komisija dostavila … za kandidatski status tri su neprovediva. Jedan od njih je da entiteti pristanu prenijeti ovlasti za pitanja od europskog značaja da (o njima) odlučuju tijela BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće moći proći makar nikada ne bili u EU ili barem dok je mene ovdje”, kazao je Dodik.



Po njegovu tumačenju mogućnost da BiH kao država odlučuje o pitanjima važnim za odnose sa EU predstavljala bi “sahranu srpske nacionalne ideje”.

Dodik je uvjeren i kako promjena na čelu SAD-a neće ništa novo donijeti u odnosu na BiH. Kazao je kako se neki uzalud nadaju da će novi američki predsjednik Joe Biden u BiH “parkirati svoje marince, intelektualce i bankare” i početi sređivati stanje u toj zemlji.

Njegova je teza kako ni Biden ni SAD više nisu ono što su bili prije dva ili tri desetljeća a da Srbi danas, kako tvrdi, “imaju više samopouzdanja nego ikad”.

Dodik je poručio i kako je njegov najvažniji cilj jačati Republiku Srpsku i njene veze sa Srbijom “koje će jednog dana prerasti u jednu zajedničku instituciju”

“Hoću li ja to doživjeti ne znam ali želim ostaviti generacijama koje će to baštiniti kao bazičnu nacionalnu ideju”, kazao je Dodik.

Komentari