DODIK IZGUBIO JOŠ JEDNU BITKU Skinuta ploča s imenom Radovana Karadžića

Armin Durgut/PIXSELL

Ploča s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića skinuta je sa Studentskog doma na Palama. 

Skidanje ploče uslijedilo je nakon što je Karadžićeva kćer Sonja Karadžić u četvrtak kazala da ploču treba skinuti zbog “zloupotreba imena njenog oca”.

Ploču koju ju Milorad Dodik zajedno s kćerkom i suprugom Radovana Karadžića postavio 2016. godine pred lokalne izbore, skinuli su, kako navodi BN TV, domari po nalogu direktora Studentskog doma Damjana Škipine, koji je i vijećnik SNSD-a u Skupštini općine Pale i u gradskoj skupštini Istočno Sarajevo, javlja klix.ba.

Inzko zbog plče tražio da se Dodiku zabrani ulazak u EU

Podsjetimo, visoki predstavnik Inzko je, podnoseći u studenom Vijeću sigurnosti UN-a redovito izvješće o stanju u BiH, posebice upozorio kako je nedopustivo da se u toj zemlji nekažnjeno glorificira osuđene za najteže ratne zločine, a kao konkretan primjer naveo je upravo spomen-ploču postavljenu na studentskom domu na Palama.



“Ako ta ploča ne bude uklonjena do svibnja 2021. ja ću tražiti da se Dodiku zabrani putovanje u zemlje Europske unije”, najavio je tada Inzko pojasnivši kako je ultimatum upućen izravno Dodiku jer je on i kumovao otkrivanju ploče.

Dodik je na to odgovorio kako ne kani osobno skidati ploču jer je nije postavio, a Inzka je pozvao da, ako baš na tome inzistira, to učine zajedno.

Komentari