Dodik izbjegava odgovoriti hoće li se povinovati Inzkovom ultimatumu: Zanimljivo kako mu ne smeta ime Alije Izetbegovića

wiki

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u subotu se izbjegao izjasniti hoće li prestati veličati ratne zločince kako mu ne bi bio zabranjen ulazak u Europsku uniju te je predbacio visokom predstavniku Valentinu Inzku što ne tretira na isti način Radovana Karadžića i Aliju Izetbegovića.

“Zanimljivo je da mu smeta ime Radovana Karadžića, a ne smeta ime Alije Izetbegovića, ‘Zelenih beretki’, Jure Francetića ili Mile Budaka, po kojima ulice u Federaciji BiH nose imena”, kazao je Dodik za lokalne medije.

Inzko je ranije ovog tjedna pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda najavio kako će tražiti da se Dodiku zabrani ulazak u Europsku uniju ukoliko do svibnja naredne godine sa studentskog doma na Palama ne bude uklonjena ploča s imenom Radovana Karadžića, bivšeg politčkog lidera bosanskih Srba koji je zbog ratnih zločina pravomoćno osuđen na Haškom sudu na doživotni zatvor.

Tu je ploču Dodik osobno otkrio još 2016. godine pri čemu je veličao Karadžića što je nastavio raditi i u godinama nakon toga odbacujući presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).



Inzko je u posljednjem izvješću Vijeću sigurnosti UN o stanju u BiH ocijenio da je takvo ponašanje prevršilo svaku mjeru. Istaknuo je da u EU nema mjesta onima koji veličaju ratne zločince pa bi Dodika trebalo sankcionirati tako što će mu se zabraniti putovanja u Uniju.

U izjavi za televiziju N1 naknadno je pojasnio kako bi se mjera zabrane zabravo mogla odnositi na sve osobe iz BiH koje veličaju osuđene ratne zločince.

Komentirajući tu najavu Dodik je u subotu napao Inzka optužujući ga da se ponaša “gore od svih okupatora”.

Dodik je od 2017. godine na popisu osoba kojima je zabranjen  ulazak u SAD nakon što ga je administracija Baracka Obame proglasila prijetnjom provedbi daytonskog sporazuma.

Komentari