Dodik dao šokantnu izjavu: Najavio odcjepljenje srpske države u BiH, Inzka nazvao kretenom!

Danas je objavljeno kako se zabranjuje i zatvorom sankcionira nijekanje ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici. To je veliki uspjeh Valentina Inzka, austrijskoh političara slovenskog podrijetla koji je  od 1. ožujka 2009. do 1. kolovoza 2021. visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, ta odluka nije najbolje sjela baš svima. Lider Republike Srpske Milorad Dodik već neko vrijeme odbija priznati ove ratne zločine, pa ne čudi kako mu se ova odluka nije baš svidjela.

Tko je uopće Inzko?

Valentin Inzko austrijski političar slovenskog podrijetla, sada je na samom kraju mandata u kojem obavlja dužnost visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Inzko koji 1. kolovoza napušta dužnost visokog predstavnika na ovaj je način nakon niza godina ponovno posegnuo za širokim ovlastima koje su mu stajale na raspolaganju od početka njegova mandata prije 12 godina.

Nije ih mogao koristiti jer za to nije imao potporu unutar Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).Prije dvije godine upozorio je kako je krajnje vrijeme da se u BiH zabrani nijekanje ratnih zločina i veličanje njihovih počinitelja, uključujući i zločin u Srebrenici.



Inzko je bezuspješno pozivao političke stranke u BiH da se o tome same dogovore i usvoje odgovarajuće izmjene kaznenog zakona u parlamentu BiH.

Poludjeli Dodik

On je odmah nakon što je objavljena Inzkova izjava, u Banja Luci sazvao je konferenciju za novinstvo kako bi ljutito poručio da u Republici Srpskoj odluke visokog predstavnika neće priznati niti će provoditi zakon kojega je nametnuo kao i da će entitetskom parlamentu predložiti da na teritoriju RS “zabrani djelovanje Suda i Tužiteljstva BiH”.

Inzka i cijelu međunarodnu zajednicu nazvao je “kretenima”, a najavio je kako će članovi njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata ubuduće bojkotirati sudjelovanje u tijelima vlasti BiH kao i da na takvo postupanje kani pozvati i druge političke stranke sa srpskim predznakom.

Ponovno je ustvrdio kako su činjenice o genocidu u Srebrenici “laž” te kako su rezultat neprijateljstva “germanskog svijeta” prema Srbima. Kazao je kako će i novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu kada dođe u BiH početkom kolovoza prenijeti iste poruke.

Reakcija ostalih nadležnih

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je odluka visokog predstavnika civilizacijski čin i najmanje što obitelji žrtava genocida zaslužuju. “Bilo je krajnje vrijeme da se putem zakonskih regulativa uredi način sankcioniranja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vrijeđaju žrtve i pokušavaju ugroziti dostojanstvo žrtava.”

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) koja je okosnica koalicije čiji je cilj dolazak na vlast u cijeloj BiH naredne godine, napisao je na društvenim mrežama kako je Inzkova odluka velika ne samo za BiH nego i za Europu i cijeli civilizirani svijet te snažna poruka svima koji niječu istinu o ratu u BiH. “Ovo je prilika i da se srpski narod odrekne pojedinaca i skupina koje su naredile i počinile genocid i druge zločine.”

Iz Tužiteljstva BiH najavili su pak kako će odmah djelovati na provedbi izmjena kaznenog zakona. “Bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o nijekanju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona.”

Komentari