Dodik čestitao Trumpu jer ga je Senat SAD oslobodio optužbi: On je bio suvereni lider SAD-a i veliki patriot koji je volio svoju zemlju

flickr

Dodik je naveo kako je bivši američki predsjednik “bio suvereni lider SAD-a i veliki patriot koji je volio svoju zemlju”.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je u nedjelju bizarnu čestitku bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu nakon što je Senat glasao protiv njegova opoziva po optužbama za poticanje na pobunu i napad na američki Kongres.

Mediji pod kontrolom vlade Republike Srpske objavili da je Dodik Trumpu poslao poruku u kojoj je ocijenio kako je ishodom glasanja u Senatu “okončan pokušaj političke osvete Tumpu”.

Dodik je naveo kako je bivši američki predsjednik “bio suvereni lider SAD-a i veliki patriot koji je volio svoju zemlju”.



“Donald Trump ostat će zabilježen kao domoljubno orijentirani predsjednik Amerike koji je poštovao svoju zemlju i vladavinu prava, ali i suverenost drugih zemalja, ne miješajući se u njihove unutarnje stvari. Oni koji su pokušavali napadati  i ugrožavati Trumpa ugrožavali su i te temeljne ljudske vrijednosti za koje se on istinski borio”, izjavio je Dodik.

Iako je formalno trenutačno na dužnosti prvog među jednakim u Predsjedništvu BiH, Dodik je svoju poruku Trumpu uputio u osobno ime i bez konzultacije s drugom dvojicom članova državnog vrha.

Dodik je i uoči predsjendičkih izbora u SAD-u u studenome prošle godine otvoreo pozivao Srbe u SAD-u da glasaju za Trumpa a sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena proglasio je “srbomrscem”.

Bidenu je ipak čestitao na pobjedi, no učinio je to tek 16. prosinca prošle godine, gotovo mjesec dana nakon što su to učinila druga dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Unatoč otvorenom navijanju za Trumpa, Dodiku to nije pomoglo da ga bivša američka adminstracija ukloni sa svoje crne liste na koju je zbog opstruiranja provedbe Daytonskog sporazuma dospio još za predsjedničkog mandata Baracka Obame.

Komentari