Dodik: Ako se predsjednici Turske, Srbije i Hrvatske ne dogovore, spremni smo za mirnu disoluciju

flickr

Srpski predstavnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako je toj državi potreban novi Dayton za rješavanje situacije uz posredovanje stranih dužnosnika.

Tvrdi kako je situaciju u državi moguće riješiti jedino kroz posredovanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli doprinjeti da se održi dijalog.

‘Dosadašnji posrednici ne ulijevaju povjerenje’

“U ove dosadašnje posrednike više nema povjerenja. Vjeruju im Bošnjaci, nekim manjim dijelom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopšte u to ne vjerujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo – razgovarat ćemo. Ako ne, vidjet ćemo”, rekao je Dodik novinarima u Stričićima kod Banjaluke.

Tvrdi kako mu na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa Erdoganom u Sarajevu, “nije bilo ni ugodno ni lako”.



“Nije bilo lako slušati sve te priče, ali mogu zamisliti šta bi se sve pričalo da nisam bio tu i da nisam imao priliku da im kažem sve što sam rekao”, naveo je Dodik.

“Tada sam rekao da smo spremni da pokušamo da dođemo do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BiH, pa i sam Erdogan, trebalo da to razumiju”, naveo je Milorad Dodik.

Komentari