Dodatan gubitak za poljoprivrednike: Ptičja gripa pogodila ponudu jaja u Poljskoj, cijene porasle

Ilustracija Foto: Pixabay

Širenje ptičje gripe pogodilo je ponudu jaja u Poljskoj zbog gubitka kokoši nesilica, a bolest je izazvala probleme i u drugim velikim proizvođačima u Europi, potaknuvši rast cijena.

Bolest je pronađena u nekoliko europskih zemalja i desetkovala jata, uzrokujući teške gubitke poljoprivrednicima koje je već pritisnula koronakriza.

Azija također bilježi epidemiju izuzetno zaraznog H5N8 soja, dok se stočarski sektor oporavlja od epidemije afričke svinjske kuge.

Rusija je prošlog vikenda priopćila da je prvi puta zabilježila slučaj prijenosa virusa ptičje gripe A (H5N8) na ljude. Zaraženo je sedam radnika na farmi peradi, potičući zabrinutost da bi virus mogao mutirati u bolest koja se prenosi sa čovjeka na čovjeka.



Bolest se obično počinje širiti u jesen, a prenosi se migracijama divljih ptica iz Azije u Europu.

„Broj žarišta porastao je snažnije nego u teškim godinama“, rekla je voditeljica Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) Monique Eloit.

U Poljskoj, velikom proizvođaču peradi u EU, već je usmrćeno oko pet milijuna ptica, pokazuju podaci državne veterinarske inspekcije.

Ukupna brojka predstavlja tek mali dio jata u EU i još nema znakova nestašice piletine. Prema statistikama agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO, u 27 članica EU-a zaklano je u 2019. godini 6,4 milijarde kokoši za potrebe proizvodnje mesa.

Gubitak koka nesilica smanjio je ipak ponudu jaja i povećao cijene.

Cijena jaja u veleprodaji u Poljskoj porasla je krajem siječnja 18 do 20 posto, rekla je direktorica Nacionalne komore proizvođača peradi i stočne hrane Katarzyna Gawronska.

Podaci koje je objavila Europska komisija pokazuju da cijene jaja rastu i u drugim zemljama EU-a, uključujući Francusku i Njemačku, dok su u Španjolskoj, također velikom proizvođaču, još uvijek niske.

„Kada se uzme u obzir gubitak peradi u Poljskoj i u cijeloj Europi, tržište jaja nedavno je zabilježilo nagli skok cijena, koje su ranije mirovale“, rekla je Gawronska.

Poljska je u 2019. proizvela 648.000 tona jaja, što je čini šestim proizvođačem jaja u EU, pokazuju podaci Eurostata.

Glasnogovornik njemačkog udruženja za uzgoj peradi i industriju ZDG Florian Anthes rekao je da strahuju od mogućih ograničenja izvoza, dodavši i da bi držanje kokoši u zatvorenom dulje vrijeme kako bi se izbjegla zaraza pogodilo tržište jaja iz slobodnog uzgoja.

Njemačka je 2019., prije pandemije covida 19, izvezla oko 1,7 milijardi jaja vrijednih oko 300 milijuna eura, uglavnom u Nizozemsku, Belgiju, Poljsku i Austriju, pokazuju podaci agencije za poljoprivredu BLE.

U Francuskoj ptičja gripa uglavnom je pogodila farme pataka na jugozapadu zemlje, koje opskrbljuju proizvođače paštete.

Širenje zaraze usporilo je proteklih tjedana, priopćilo je francusko ministarstvo poljoprivrede, navodeći da je zbog bolesti usmrćeno tri milijuna ptica, što predstavlja oko 3,5 posto ukupnog broja pataka predviđenih za klanje.

I druge zemlje, uključujući Švedsku i Njemačku, morale su uništiti velika jata kako bi spriječile širenje virusa. Epidemije ptičje gripe, poput ostalih životinjskih bolesti, često izazivaju ograničenja trgovine, napominje Reuters.

Komentari