Dobitnik Nobelove nagrade Martti Ahtisaari pozitivan na koronavirus

Photo:Johannes Jansson

Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Martti Ahtisaari pozitivan je na koronavirus, priopćio je u utorak ured predsjednika.

“Infekcija je potvrđena u ponedjeljak, 23. ožujka. (Bivši) predsjednik Ahtisaari osjeća se dobro, s obzirom na situaciju”, priopćeno je iz ureda.

U Finskoj je 700 osoba zaraženo koronavirusom. Umrla je jedna osoba.

Ahtisaari (82) je bio predsjednik Finske od 1994. do 2000. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2008. godine za iznimne napore koje je, zauzimajući se za rješavanje međunarodnih sukoba, poduzimao tijekom više od tri desetljeća na nekoliko kontinenata.



Ahtisaari odigrao važnu ulogu u postizanju neovisnosti Namibije

Važnu je ulogu 1989. i 1990. odigrao u postizanju neovisnosti Namibije, potom u rješavanju pitanja Aceha u Indoneziji 2005. gdje su on i njegovi kolege iz organizacije Crisis Management Initiative (CMI) odigrali ključnu ulogu.

Godine 1999., pa ponovno od 2005. do 2007. u iznimno je teškim okolnostima uspio posredovati u rješavanju sukoba na Kosovu, a 2008. je preko CMI-a i surađujući s drugim institucijama pokušao pridonijeti pronalaženju mirnoga rješenja problema u Iraku.

Konstruktivno je pridonio i rješenju sukoba u Sjevernoj Irskoj, središnjoj Aziji te na Rogu Afrike.

Komentari