Djelatnici u slovenskim školama mogu dobiti otkaz, svi se moraju pridržavati uvjeta PCT

Ilustracija

Zaposlenici u školama u Sloveniji ako odbiju testiranje mogu dobiti otkaz. Na snazi je uvjet PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani), što znači da se oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus moraju svaki tjedan testirati. To je slovensko ministarstvo obrazovanja odredilo kao radnu obvezu. 

Neopravdano odbijanje testiranja smatrat će se kršenjem obveze iz radnog odnosa, zaposlenom se izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokreće postupak otkaza, a isto vrijedi ako zaposlenik odbije nositi zaštitnu masku, objasnili su iz ministarstva.

S druge strane, ako učenik ne nosi masku njemu se ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali ravnatelj o toj obvezi mora obavijestiti njegove roditelje te slučaj predati inspekciji.

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se tjedana pogoršava, pa će krajem ovog tjedna ući u ‘crvenu’ fazu, a sredinom rujna i u tamno crvenu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prognozira institut ‘Jožef Štefan’, prenose slovenski mediji.



Strože mjere se neće uvoditi, odnosno ne planira se zatvaranje jer se smatra da se primjenom PCT uvjeta stanje može držati pod kontrolom.

Komentari