Diktatorski režim u napadu: Bjeloruska atletičarka kritizirala vodstvo svoje atletske momčadi, pa je Lukašenkov režim pokušao oteti i vratiti u domovinu

Twitter

Bjeloruska sprinterica Kriscina Cimanovskaja posljednjih je dana proživljavala zaista teške trenutke. Kritizirala je vodstvo atletske momčadi, a kako u Bjelorusiji vlada autoritativni režim diktatora Lukašenka, kritika nije dopuštena te je ona pokušana biti prisilno vraćena u domovinu gdje bi ju vjerojatno očekivao neki vid kazne.

Strah od Lukašenka

Cimanovskaja je rekla da se ne planira vratiti u Bjelorusiju te da je u Zračnoj luci Haneda u Tokiju potražila pomoć japanske policije kako se ne bi morala ukrcati na let na koji su je pokušali strpati dužnosnici BOO-a.

“Neću se vratiti u Bjelorusiju” kratko je prokomentirala Cimanovskaja dodavši da su joj treneri u nedjelju upali u sobu i rekli da se počne pakirati. Cimanovskaja je u ponedjeljak, 2. kolovoza, trebala nastupiti u prvom krugu kvalifikacija za utrku na 200 metara. U četvrtak, 5. kolovoza, trebala je nastupiti u prvom krugu kvalifikacija za štafetu 4×400 metara.

Pogreške atletske momčadi

Međutim, atletičarka tvrdi da su je dužnosnici BOO-a (Bjeloruskog olimpijskog odbora) za štafetu 4×400 prijavili suviše kasno te tek nakon što se ispostavilo da drugi članovi momčadi neće moći nastupiti jer se nisu podvrgnuli dovoljnom broju testova na doping.


“Neke naše atletičarke nisu doputovale u Tokiju kako bi se natjecale u štafeti 4×400 metara jer nisu imale dovoljno testova na doping” rekla je Cimanovskaja za Reuters s aerodroma Haneda.

Trener me dodao u ekipu za štafetu bez da me pitao i ja sam o tome javno progovorila. Glavni je trener nakon toga došao k meni i rekao mi da su više instance naredile da me se ukloni.

Azil u Austriji kao rješenje

BOO nije komentirao navode Cimanovskaje, a atletičarka se trenutno nalazi u Zračnoj luci Haneda, a bjeloruski novinar Tadeusz Giczan tvrdi da Cimanovskaja traži azil u Austriji. Giczan tvrdi da su državni mediji već počeli napadati Cimanovskaju koja je u petak kritizirala vodstvo atletske momčadi Bjelorusije.

“Mediji pišu da Kriscinu Cimanovskaju, koja je javno kritizirala režim i sportske dužnosnike, iz Tokija šalju u Bjelorusiju. Naočigled su je predstavnici bjeloruske atletske reprezentacije odveli na aerodrom. Ovo liči na otmicu – napisala je na Twitteru novinarka Hana Ljubakova iz Minska.

Ljubakova je kasnije objavila video na kojem se može vidjeti da je Cimanovskaja u Zračnoj luci Haneda: “Do aerodroma su je dopratila dva člana bjeloruske sportske delegacije. Ona je sada s policijom i volonterima. Kada su je pitali boji li se otputovati u Bjelorusiju, ona je rekla da”

Cimanovskaja je rekla da se u aerodromu Haneda nalazi u blizini japanske policije te da je pokušala stupiti u kontakt s bjeloruskom dijasporom u Japanu kako bi mogla napustiti zračnu luku.

Japanska policija za sada nije komentirala incident, piše Jutarnji list.

Komentari