Devet bosanskih Srba optuženo za masakr nad 45 Bošnjaka; Najmlađa žrtva imala je samo 14 godina

Sud Bosne i Hercegovine podignuo je u petak optužnicu za ratne zločine protiv devet bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koje tereti za ubojstva najmanje 45 civila bošnjačke nacionalnosti počinjene u istočnoj Bosni.

Članovi skupine predvođene Milanom Tupajićem (64), bivšim dužnosnikom Srpske demokratske stranke (SDS) i ratnim načelnikom općine Sokolac, optuženi su da su sudjelovali u etničkim progonima koje su tijekom rata u BiH provodili vojska i policija bosankih Srba.

U rujnu 1992. godine bili su sudionici napada na mjesto Novoseoci u okolici Sokoca. To je selo u kojemu su živjeli Bošnjaci napadnuto unatoč činjenici da su oni prije toga iskazali lojalnost lokalnim srpskim vlastima.

Odmah na počeku napada ubili su stariju ženu, a zatim su muškarce razdvojili od žena i djece te su ih, pod izlikom da ih vode na razmjenu, odvezli ka obližnoj deponiji i tamo strijeljali.



Utvrđeno je kako su tada likvidirana 44 zarobljenika čija su tijela bačena u krašku jamu i tamo su pronađena i ekshumirana nakon rata.

Najmlađa žrtva masakra u Novoseocima imala je 14 godina, a najstarija 85.

Komentari