DETALJI SA SAMITA Charles Michel upozorio da bi moglo doći do velike krize, a onda je riječ uzela Merkel…

Summit EU

Rasprava o mađarsko-poljskoj blokadi višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak kojom je u četvrtak počeo virtualni europski samit trajala je samo 15-minuta, a sudjelovalo je tek pet sudionika.

O blokadi koja bi se mogla izroditi u veliku krizu uvodno je govorio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a zatim je njemačka kancelarka Angela Merkel čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a kratko opisala trenutačnu situaciju.

Još su govorili mađarski i poljski premijeri Viktor Orban i Mateusz Morawiecki, koji blokiraju sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, paket ukupno težak 1824 milijarde eura, jer se ne slažu da se dodjela europskih sredstava uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava.

Janša uz Poljsku i Mađarsku

Peti govornik bio je slovenski premijer Janez Janša, koji je u pismu čelnicima EU-a pokazao potpuno razumijevanje za mađarskih i poljskih argumenata iako Slovenija nije blokirala usvajanje paketa.



Iz diplomatskih izvora se doznaje da je Michel prije početka samita kontaktirao sve čelnike zemalja članica kako bi osigurao da “rasprava bude pod kontrolom”.

Od same rasprave se i nije puno očekivalo s obzirom na to da je riječ o video-sastanku, neprimjerenom formatu za raspravu o tako složenim pitanjima o kojima je nemoguće postići napredak bez izravnih razgovora i bilateralnih sastanaka.

Diplomatski izvori ističu da “ne podcjenjuju ozbiljnost situacije” i kažu da je politički dogovor postignut na samitu u srpnju potrebno što prije provesti, donošenjem potrebnih zakona.

Sve zapelo zbog protivljenja Mađarske i Poljske 

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta. Sada je to zapelo zbog protivljenja Mađarske i Poljske.

Potrebno je što prije pronaći izlaz iz ove situacije s obzirom na teške gospodarske prilike zbog pandemije koronavirusa. Većina zemalja članica ističe da su im hitno potrebna europska sredstva i da je nedopustivo da svi budu taoci dviju zemalja.

Nakon rasprave o višegodišnjem proračunu i planu za oporavak, čelnici su nastavili samit raspravom o koordinaciji borbe protiv pandemije koronavirusa.

Komentari