Deset puta su veće šanse da necijepljene osobe budu hospitalizirane zbog komplikacija s Covidom-19 u odnosu na cijepljene?

Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je podatke na temelju istraživanja prema kojima je deset puta veća vjerojatnost da će osobe koje nisu cijepljene završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s Covidom-19 u usporedbi s potpuno cijepljenim pojedincima.

Prema tim podacima, vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od covida je jedanaest puta veća u odnosu na cijepljene.

Istraživanjem je utvrđeno i da je vjerojatnost da će se necijepljeni zaraziti koronavirusom pet puta veća u odnosu na cijepljene. Osim toga, 10 puta je manja mogućnost da se cijepljeni teško razbole da im je potrebna hospitalizacija u odnosu na cijepljene osobe, objavio je američki nacionalni javni radio (NPR).

CDC je proučavao slučajeve covida, hospitalizacija i smrti u 13 saveznih država.



“Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi cjepiva”, rekla je dr. Rochelle Walensky, direktorica CDC-a.

Dodala je da cijepljenje djeluje što se potvrđuje jednom studijom za drugom.

Rezultati istraživanja temelje se na podacima prikupljenim među 600 tisuća Amerikanaca od 4. travnja do 17. srpnja. Pokazala su da učinkovitost cjepiva pada otkako je delta varijanta postala dominantna.

Rezultati studije su pokazali da je u borbi s delta varijantom od triju cjepiva odobrenih u Americi najuspješnije Modernino. Ono štiti 95 posto, Pfizerovo 80, a cjepivo Johnson&Johnsona 60 posto.

Komentari