Denis Avdagić: ‘Maske su pale’, ali ne vidim čime će to Rusija i u kojem trenutku te na koji način privući neku od zapadnih zemalja

N1

“Maske su pale” i ovaj put je ruska vanjska politika definirala ono što su joj sa zapada cijelo vrijeme prigovarali. Rusija je na ovaj način dokazala sve ono što joj se prigovaralo da pokušava odsjecati utjecaj Zapada, riječi su vanjskopolitičkog analitičara Denisa Avdagića za portal Otvoreno na upit je li ispravna ruska strategija za post korona svijet.

Naime, kako je istaknuo zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov, Rusija je razradila svoju novu strategiju za nadolazeće doba nakon pandemije koronavirusa te najavio okupljanje oko sebe svih “nezapadnih” zemalja, a nakon što ta koalicija ojača i na privlačenje zapadnih zemalja.

Zanimalo nas je koliko je to realno i moguće, a Avdagić je rekao da se u Rusiji osim suverenizma, spominje da će oni podupirati ekološke napore. “Ono što je zapravo najzanimljivije je u tome da je Rusija među najvećim izvoznicima nafte na svijetu tako da ne znam kako će to točno kolerirati na taj način, ali isto tako treba reći da njihov odnos, pogotovo prema susjednim zemljama ne odaje nekakvu veliku potporu suverenizmu”, istaknuo je Avdagić.

Pogotovo, ako taj suverenizam ide dalje od interesa Rusije.



“Mislim da njihovi napori ovakvi kakvi jesu, o tome da će oni u nekom trenutku utjecati na zapadne zemlje su de facto potpuno nemogući. Može se svašta na papir staviti jer papir sve trpi, ali ne vidim čime će oni to i u kojem trenutku i na koji način privući neku od zapadnih zemalja”, mišljenja je Avdagić.

Rusija i dalje može biti opstruirajući element

Napomenuo je kako se i do sada sumnjalo da je Rusija opstruirajući element, a ona to može biti i dalje. Na ovaj način pokazuje da tim interesom ta zemlja širi svoj utjecaj, a time dokazuje intencije da utječe i preuzima ulogu nekakve zemlje koja okuplja druge zemlje.

“Iako je potpuno nemoguće da Rusija kao sila bude ta koja će okupljati druge zemlje”, istaknuo je Avdagić.

Objasnio je to činjenicom kako Rusija jednostavno nema takvu mogućnost. Osvrnuo se na njenu povijest i napomenuo kako ni tada nije imala takvu snagu. Naime, nekadašnji SSSR je mogao okupljati zemlje koje su utonule u komunizam, ali danas ne vidi na koji to način i što bi to ideološki Rusija mogla ponuditi.

“Netko se možda divi Putinu, ali ako se promatra njihov odnos prema koronavirusu, vidljivo je da oni ne pokazuju ni otvorenost ni transparentnost, a onda ne možemo u takvu zemlju i njenu politiku ni imati nekakvog povjerenja”, rekao je Avdagić.

Ako se gleda na ono što se događa u Rusiji iz Zagreba, Berlina ili Milana, ne zna se zapravo što se tamo zaista događa. S druge pak strane, promatrajući iz Moskve i čitajući na internetu, vidjet će se vrlo transparentne informacije i otvoren način komunikacije u međunarodnim odnosima u EU.

“Znači, sve možemo vrlo brzo i jednostavno saznati, postoji transparentan pristup u komuniciranju ne samo s vlastitim građanima već i globalno. To je sve ono što nedostaje Rusiji”, kategoričan je Avdagić.

Zbog toga se postavlja pitanje kako će se vjerovati nekome tko očito ne daje sve podatke.

Zemlje unutar EU-a međusobno surađuju i nude pomoć

Na upit o tome što misli o izjavi  potpredsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva o njegovoj sumnji u skori povratak Schengena te daljnjeg zatvaranja nacionalnih granica, Avdagić je rekao kako su takve stvari doista besmislene, ako se gledaju sa strane Europe jer su njene zemlje zajednički donijele odluku o zatvaranju granica. “To je zapravo bila epidemiološka mjera kako bi se usporile ili zaustavile ilegalne migracije”, rekao je.

Naglasio je kako je EU, unija suverenih država, a to se vidi po tome da svaka država ima manje više svoj model rješavanja zdravstvene krize. “No, zemlje međusobno surađuju i pomažu si i to u mnogo veće obimu nego što se o tome može saznati u medijima”, rekao je Avdagić.

“Gotovo na dnevnoj bazi se međusobno ispomažu države članice EU-a i NATO-a. Potrebno je samo otići na Instagram račune svih tih organizacija pa će se vidjeti koliko toga ima. Mnogo više nego što građani primjećuju”, istaknuo je Avdagić.

Koliko je tu pomagala neka druga država sa strane, o tom potom. “To treba dobro razmotriti. Što se tiče suverenosti treba uzeti u obzir da svi imamo vlastite zdravstvene sustave i sami rješavamo ovu zdravstvenu krizu. Imamo vlastite policije i na to treba podsjetiti građane. Nema EU svoju vojsku nema čak ni NATO. Stoga moramo biti u potpunosti jasni”, rekao je Avdagić.

Još je jednom pojasnio kako su sve države članice EU-a dovoljno suverene da u okviru tih saveza i unija same donose odluke i ne treba im nitko sa strane govoriti što trebaju učiniti.

“Europa bi možda trebala prva imati moralno pravo u kontekstu međunarodnih odnosa i u kontekstu pomoći koju je dala i pružala, a pruža i dan danas, da gotovo svaka njena članica kaže tko i kako se treba uređivati”, zaključio je Avdagić.

Ruska strategija za post korona svijet: Formirati koaliciju nezapadnih zemalja, sukobi velikih sila nisu isključeni kao ni nuklearni rat

Komentari