Demokratski tužitelji optužili Trumpa za ‘povijesnu izdaju’

profimedia

Postupci Donalda Trumpa prije napada na Kongres 6. siječnja predstavljaju ‘povijesnu izdaju’, optužuju demokratski tužitelji u okviru procesa opoziva bivšeg američkog predsjednika, prema njihovom tekstu objavljenom u utorak.

“Predsjednik je potaknuo nasilnu masu da napadne Kapitol a njegova želja za ostankom na vlasti pod svaku cijenu je povijesna izdaja, koja mora biti osuđena” na kraju tog procesa koji počinje u Senatu 9. veljače, naglasili su.

“Događaji od 6. siječnja ne bi bili mogući da predsjednik nije djelovao kao bure baruta, upalio šibicu i pokušao izvući osobnu korist od kaosa koji je uslijedio”, tvrde tužitelji, demokratski zastupnici Zastupničkog doma.

Prvi predsjednik u američkoj povijesti koji je suočen s drugim procesom opoziva, Donald Trump je optužen za “poticanje na pobunu” jer je poticao tisuće svojih pobornika okupljenih u Washingtonu 6. siječnja da napadnu i zauzmu Kongres. U nasilju je poginulo pet ljudi.



Bivši predsjednik nikada nije izrijekom priznao poraz od Joea Bidena 6. studenoga, ali je bez dokaza osudio masovne izborne prijevare.

Trump je 6. siječnja pozvao svoje pristaše da se upute prema Kapitolu dok su zastupnici potvrđivali pobjedu njegovog protivnika.

Republikanci osporavaju zakonitost progona predsjednika koji više nije na dužnosti.

Ali tužitelji žele da ovaj proces bude primjer za povijest. “Neosuđivanje bi potaknulo buduće čelnike da pokušaju zadržati vlast svim sredstvima i pokazalo bi im da ne postoji granica koju predsjednik ne može prijeći”, objasnili su.

Komentari