Demokrati: Trumpa držati što dalje od vlasti

Profimedia

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su u četvrtak pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog “poticanja” svojih pristaša na napad na Kapitol.

Uz nove video snimke upada, zastupnici optužbe nastavili su izlaganje trećeg dana povijesnog procesa protiv republikanskog milijardera.

Krvavi napad 6. siječnja je bio “vrhunac postupaka predsjednika, a ne iznimka”, rekao je Jamie Raskin, vođa demokratskih zastupnika u Zastupničkom domu koji nastupaju kao tužitelji.

“Tko u ovom domu može vjerovati da bi prestao poticati na nasilje kako bi postigao svoje ciljeve, ako mu se dozvoli povratak u Ovalni ured?”, obratio se stotini senatora, koji su suci, porotnici i svjedoci. “Ako se vrati na vlast i krene po svom, moći ćemo se ljutiti samo na nas same”.



Trump je i dalje jako popularan i malo je vjerojatno da će 17 od 50 republikanskih senatora pristati uz 50 demokratskih kolega kako bi ga osudili.

Predsjednik Joe Biden ocijenio je u četvrtak da bi taj proces mogao promijeniti stvari. “Mislim da su neki promijenili mišljenje”, rekao je novinarima.

Njegova glasnogovornica Jen Psaki je objasnila da se ne radi o predviđanju već o njegovim osjećajima. Joea Bidena su “pogodile” video snimke prikazane u srijedu, koje su ga podsjetile na neviđeno nasilje tijekom napada i njegove riječi odražavaju koliko je “šokiran o tužan”, rekla je.

Nakon početka suđenja u srijedu, dana koji su obilježile nevjerojatne snimke, demokratski tužitelji u četvrtak su nastavili iznositi optužbe protiv Trumpa kojemu se u Senatu sudi za “poticanje na pobunu” u smrtonosnom napadu na Capitol.

Povijesno suđenje nastavlja se u istoj polukružnoj dvorani u koju su 6. siječnja nasilno provalili Trumpovi pristaše.

Policajci koji viču od boli, zastrašeni zastupnici, napadači koji prijete: izmjenjujući snimke nadzorne kamere, od kojih neke još nikad nisu bile objavljene i videosnimke koje su objavili pobunjenici, tužitelji su u srijedu podsjetili sto senatora da su i sami za dlaku umakli “najgorem”.

Bivši predsjednik koji boravi na Floridi, odbio je svjedočiti. No njegov glas ipak je odjekivao dvoranom gornjeg doma Kongresa, gdje su tužitelji objavljivali audio snimke njegovih govora, zapaljive poruke na Twitteru i podsjetili na najspornije izjave.

Komentari