Demokrati pozvali Trumpa da svjedoči pod zakletvom

Foto: Twitter

Zastupnici donjeg doma američkog Kongresa zaduženi za proces opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak su zatražili da pod zakletvom svjedoči o svom djelovanju prije nego što su njegovi pristaše 6. siječnja nasilno upali u zgradu parlamenta.

“Što se tiče vašeg osporavanja ovih činjenica, pišem vam kako bih vas pozvao da svjedočite pod zakletvom, prije ili tijekom procesa opoziva u Senatu, o svom ponašanju 6. siječnja 2021.”, napisao je u pismu Trumpu i njegovim odvjetnicima demokratski zastupnik Jamie Raskin, voditelj procesa opoziva u Zastupničkom domu.

Proces opoziva bivšeg republikanskog predsjednika, prvog američkog čelnika protiv kojeg se taj proces vodio dva puta, trebao bi početi idući tjedan.

Trump, koji je neutemeljeno tvrdio da je izgubio predsjedničke izbore zbog masovne prevare, pozvao je svoje pobornike da dođu pred parlament gdje se u tome trenutku održavala sjednica na kojoj se potvrđivala pobjeda novog predsjednika Joea Bidena, zbog nereda odgođena za nekoliko sati.



Tijekom upada je poginulo petero ljudi, uključujući policajca.

Komentari