Demokrati pozvali na istragu protiv Trumpa: vjerujemo da je sudjelovao u nagovaranju ili zavjeri za činjenjem brojnih izbornih zločina

Profimedia

Dvoje demokratskih zastupnika zatražilo je u ponedjeljak Federalni istraži ured (FBI) da pokrene kriminalističku istragu Donalda Trumpa zbog pritiska na dužnosnike da ponište rezultate predsjedničkih izbora.

Tijekom vikenda procurila je telefonska snimka, koju je prvi objavio Washington Post, koja je otkrila da je američki predsjednik molio visokog izbornog dužnosnika američke Georgije, republikanca Brada Raffenspergera, da poništi rezultate izbora 3. studenog u toj državi, tvrdeći da sve što treba učiniti je „pronaći 11.780 glasova“.

U pismu direktoru FBI-a Christopheru Wrayu, kalifornijski demokrat Ted Lieu te njujorška demokratkinja Kathleen Rice, ustvrdili su da su „dokazi o izbornoj prijevari gospodina Trumpa na jasnom svjetlu“.

“Kao članovi Kongresa i bivši tužitelji, vjerujemo da je Donald Trump sudjelovao u nagovaranju ili zavjeri za činjenjem brojnih izbornih zločina. Molimo vas da odmah započnete kriminalističku istragu protiv predsjednika“, napisali su Lieu i Rice.U ponedjeljak je najviši izborni dužnosnik Georgije Gabriel Sterling pozvao ljude da glasuju u drugom krugu izbora za Senat u državi te razotkrio mnoge teorije zavjera o glasovanju koje su Trump i njegovi pristaše promovirali u Georgiji.

Dva mjeseca nakon američkih predsjedničkih izbora, Trump je odbijao priznati da je izgubio izbore od strane novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Trumpovi saveznici umjesto toga pokrenuli su desetke tužbi radi poništavanja rezultata izbora u ključnim neodlučnim državama. Gotovo sve tužbe su odbačene zbog nedostatka dokaza.

Kongres bi se trebao sastati u srijedu kako bi potvrdio Bidenovu izbornu pobjedu uoči predsjedničke inauguracije zakazane za 20. siječnja.

Komentari