Davor Gjenero: Srbija glumi kada govori o europskoj orijentaciji, a Vučić se igra i želi destabilizirati Hrvatsku i okolne države

Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Srbija je na rubu građanskih sukoba, zazvonilo je jučer navečer u medijima kada je objavljeno da su predizborne igre povećale tenzije, ali i samovolju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Mnogi mu spočitavaju da se okrenuo prema Kini i da Srbiju na neki način vodi u propast i to sve uoči skorašnjih parlamentarnih izbora koji će se održati 21. lipnja u toj zemlji.

Kako će se teška politička situacija odraziti ne samo na Srbiju već i na okolne države pa i Hrvatsku, upitali smo za komentar političkog analitičara Davora Gjenera.

Na početku je rekao kako za objašnjenje postoji nekoliko činjenica. Prva je da Srbija glumi kada govori o europskoj orijentaciji jer – nema ništa ni od toga ni od predpristupnih reformi jer u tom dijelu nisu napravili apsolutno ništa. Podsjetio je kako zasad imaju tek nešto više od trećine otvorenih predpristupnih poglavlja, a u jednom poglavlju koje nije nevažno – vanjskoj i sigurnosnoj politici, danas su udaljeniji nego što je Srbija bila u doba administracije predsjednika Tadića.



‘Srbija nije ništa sposobna napraviti’

“Zbog toga je njihova europska pozicija jednostavno kriminalna. Oni nisu sposobni ništa napraviti u pregovorima s Kosovom, a ne postoji konsenzus o minimalnom dogovoru tako da ni od toga ne može biti ništa. Osim toga, pritišće ih vrlo ozbiljna ekonomska kriza”, rekao je Gjenero.

Dodao je kako se u Srbiji “lakiraju” podaci o navodnoj ekonomskoj uspješnosti. Naglasio je kako će im se jako zakomplicirati vanjsko-trgovinska bilanca i pitanje BDP-a, ako Europska unija bude ozbiljno provodila svoju definiranu politiku prema Kini. Naime, kako je istaknuo Gjenero, Kina preko Smederevske željezare šverca čelik u Europu i Srbija od tog posla ostvaruje nekakav “šticung” odnosno dobrobit. Taj posao bi se mogao skroz zaustaviti.

“Unutarnji odnosi u Srbiji su takvi da ne postoji nikakva elementarna mogućnost konsenzusa između vlade i oporbe. Vlada je uspostavila strašnu kontrolu nad medijima, neovisnih agencija unutar države nema, sve institucije kontrole su pod partijskim nadzorom naprednjaka i to dovodi do strašne korupcije koncentrirane u vrhu stranke i u vrhu vlade”, rekao je Gjenero.

Kao država ne funkcionira i socijalni sustav je u raspadu

Uz to, dodao je kako se korupcija vuče sa Vučićevim mlađim bratom, zatim s ministrom obrane Vulinom, ministrom unutarnjih poslova i njegovim ocem u oružarskim poslovima i to jednostavno govori o tome da država ne funkcionira. Socijalni sustav im je u raspadu.

“Za vrijeme epidemijske krize razmišljali su o tome hoće li dopustiti svojim državljanima iz inozemstva da se vrate ili ne vrate u Srbiju. Vučić tvrdi da se vratilo 400 tisuća ljudi što znači da bi 400 tisuća građana Srbije ilegalno radilo po Europi, a sada su se morali vratiti jer su ostali bez posla”, rekao je Gjenero. No, mišljenja je, kako je to vjerojatno pretjerana brojka.

Napomenuo je kako se dogodio drastičan pad doznaka iz inozemstva što će dovesti do velikih socijalnih problema u Srbiji. Ekonomska kriza će dovesti do toga da će se jedan dio građana Srbije vratiti u domovinu jer će u Europi ostati bez posla.

Trese se fiskalni i financijski sustav

U Srbiji će se fiskalni i financijski sustav ozbiljno zatresti u zadnjem kvartalu 2021. godine pa zato Vučić žuri s provedbom parlamentarnih izbora koji će se održati za gotovo mjesec dana.

“Time želi izbjeći vrlo ružne pokazatelje koji će mu izaći u ljeto i posebice u jesen. No, atmosfera građanskog rata koja se tamo događa je atmosfera koju je Vučić svjesno podgrijao pred izbore ne bi li ojačao vlastitu poziciju kao suca u toj situaciji građanskog rata”, naglasio je Gjenero.

Za sada mu to ide u korist i može se pretpostaviti da će oporba na ovim izborima, unatoč klimi u gradovima, posebice u Beogradu, doživjeti drastičan poraz. Oporba je potpuno dezorijentirana, a kadrovski bazen demokratske stranke koji je nosio demokratsku tradiciju je uništen i Vučić u pravom smislu riječi nema alternative. Ne postoji druga opcija na koju se može tipovati.

Vučić pokušava destabilizirati i Hrvatsku, ali mu ne uspijeva

“To mu sve ne smeta da kopa po stabilnosti u susjedstvu, primjerice u Crnoj Gori preko svoje agenture koja se naziva Srpska pravoslavna crkva, zatim s udarima na stabilnost Bosne i Hercegovine, a pokušava i na Hrvatsku utjecati. No, to mu ne uspijeva jer je Hrvatska pod ‘kišobranom sigurnosti’ članstva u EU i NATO-u te ima relativno stabilnu domaću politiku”, naglasio je Gjenero.

Zbog toga, dodao je, Hrvatska nije toliko ranjiva kao ostale države, ali bi Vučić vrlo rado izazvao nestabilnost i kod nas.

Što se tiče Kine i Rusije, on namjerno provocira EU i gleda koja je granica do koje može ići. “Otvaranje prema Kini će ga vrlo skupo stajati jer nema kineskih investicija već samo kineska preuzimanja tvrtki poput rudarskog bazena u Boru i već spomenuto Smederevska željezara. Uz to, postoje krediti za autoceste i željezničke pruge koje Vučić uskoro neće imati od kuda otplaćivati”, zaključio je Gjenero.

Komentari