DANSKA UBLAŽAVA MJERE Građanima nude četvrtu dozu

Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Danska će ponuditi četvrtu dozu cjepiva najranjivijim građanima, objavio je u srijedu ministar zdravstva dok se zemlja suočava s rastom broja novozaraženih, ali i ublažava restriktivne mjere.

Ovaj potez događa se u tjednu kad su danski zastupnici odlučili ublažiti postojeće restriktivne mjere, što uključuje otvaranje kina, muzeja, koncertnih dvorana i botaničkih vrtova, donosi N1.

„Što je zaraza raširenija u društvu, veći je rizik da će ona stići do naših najranjivijih“, rekao je ministar Magnus Heunicke.

„Sad otvaramo novo poglavlje, prvenstveno odlukom o četvrtoj dozi cjepiva za najranjivije skupine“, dodao je.


Europska agencija za lijekove izrazila je sumnju oko potrebe za četvrtom dozom, kazavši da ne postoje dokazi o koristi tog pristupa, piše Reuters.

Četvrtu dozu razmatra i Mađarska, a Izrael i Čile su je već počeli davati.

Dnevno je u Danskoj oko 20 tisuća novih slučajeva zaraze, no broj umrlih i hospitaliziranih i dalje je na razini daleko manjoj nego prije godinu dana, te se kreće u nekoliko desetaka.

„U boljem smo položaju nego što smo očekivali i strahovali“, rekao je Soren Brostrom, čelnik Danske zdravstvene agencije.

„Sad sa značajno više sigurnosti možemo reći da ova nova varijanta virusa, trenutno predominantna, uzrokuje manje bolesti“, naglasio je.

U Danskoj je dvije doze cjepiva primilo četiri od pet građana, a tri doze nešto više od polovice ukupne populacije. Četvrta doza bit će dostupna krajem ovog tjedna.

Komentari