Danci u vrijeme Obaminog mandata pomagali Amerikancima u špijunaži europskih lidera? Macron i Merkel očekuju objašnjenja

Europa traži odgovore o navodnoj američkoj-danskoj špijunaži, a danska vlada u ponedjeljak se ogradila od određenih špijunskih praksi nakon izvještaja da je Danska podržavala američko špijuniranje njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih europskih političara prije desetak godina.

“Sustavno prisluškivanje bliskih saveznika je neprihvatljivo”, rekla je ministrica obrane Trine Bramsen za dpa u ponedjeljak.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je u Berlinu da je njemačka vlada u kontaktu sa svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim tijelima kako bi se razjasnio ovaj slučaj.

Istraživački novinari danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima poput NDR-a, WDR-a i Sueddeutsche Zeitunga, objavili su u nedjelju da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) špijunirala europske političare uz dansku pomoć.



Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi danske vojne obavještajne službe FE iz 2012. i 2014. godine.

Istraga je otkrila opseg navodne vojno-obavještajne suradnje Danske i SAD-a i proširila popis imena ciljanih političara.

Bramsen je rekla da ne može komentirati nagađanja o mogućoj obavještajnoj aktivnosti. FE također nije komentirao navode.

Europa traži odgovore 

Osim Merkel, meta su bili i drugi njemački političari poput predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera te lideri Francuske, Švedske i Norveške. Njihovi telefoni navodno su prisluškivani uz pomoć softvera koji je kreirao FE.

“Trebamo vidjeti jesu li naši partneri u EU-u, Danci, učinili pogreške u suradnji s američkim službama”, rekao je francuski ministar za europske poslove Clement Beaune za radio France Info. Dodao je da bi bilo vrlo uznemirujuće da je Washington špijunirao čelnike EU-a.

“Između saveznika mora biti povjerenja, minimalne suradnje tako da su ove potencijalne činjenice ozbiljne”, rekao je Beaune.

Švedska i Norveška, danski susjedi, također su zatražili objašnjenje Kopenhagena, ali uz nešto oprezniji ton.

Macron i Merkel očekuju objašnjenja SAD-a i Danske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u ponedjeljak Sjedinjene Države i Dansku da objasne optužbe za špijunažu nekih europskih dužnosnika, među kojima i njemačke kancelarke.

“Ako je informacija točna, među saveznicima to nije prihvatljivo” i “još manje između saveznika i europskih partnera”, reagirao je na kraju francusko-njemačkog vijeća ministara francuski predsjednik, čije je riječi odmah prisnažila njemačka kancelarka.

“Držim do povjerenja koja ujedinjuje Europljane i Amerikance i među nama nema mjesta sumnji”, dodao je. “Zato očekujemo potpuno jasnoću. Tražili smo od naših danskih i američkih partnera sve informacije o tim otkrićima i o prošlim događajima i čekamo te odgovore.”

“Potvrđujem izjave Emmanuela Macrona”, rekla je Angela Merkel. “Umirila me činjenica da je danska vlada, s ministricom obrane također jasno dala na znanje što o tome misli. To je dobar temelj ne samo za razjašnjenje činjenica, već i za uspostavu odnosa povjerenja”, dodala je.

Prema istrazi danske javne televizije Danmarks Radio (DR) objavljenoj u nedjelju navečer i na nekoliko drugih europskih medija, Washington je najmanje do 2014. koristio dansku podmorsku kablovsku mrežu za prisluškivanje dužnosnika iz četiriju zemalja (Njemačke, Švedske, Norveške i Francuske).

Ta se otkrića temelje na povjerljivom izvješću danske vojne obavještajne službe (FE).

Komentari