Damask srušio izraelske rakete kojima je gađana sirijska zračna baza

Sirijska protuzračna obrana presrela je u srijedu rakete ispaljene iz izraelskog zrakoplova na zračnu bazu u središtu Sirije, izvijestila je službena sirijska novinska agencija SANA.

Ovo je drugi takav izraelski napad ovog tjedna.

“Zrakoplov izraelskog neprijatelja ispalio je večeras stanoviti broj raketa (…) na zračnu bazu T4 i naša protuzračna obrana je većinu njih presrela”, objavila je SANA pozivajući se na vojni izvor.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina organizacija sa sjedištem u Rimu, potvrdila je napad koji se, tvrdi, dogodio u pokrajini Homsu i “najvjerojatnije” je izraelskog podrijetla.



Sličan se napad dogodio u ponedjeljak kada su u izraelskom raketiranju poginuli civil, tri sirijska vojnika i sedam stranih boraca, saveznika režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, navodi SOHR.

Na meti udara u ponedjeljak bili su položaji sirijske vojske južno od Damaska te položaji paravojnih skupina koje podupire Iran, napose libanonskog Hezbollaha, u pokrajini Deri, na jugu, objavio je Opservatorij.

Izrael je od početka građanskog rata 2011. izveo stotine bombardiranja u Siriji, kako protiv sirijske vojske, tako i iranskih snaga i Hezbollaha.

Izraelska vojska rijetko objavljuje informacije o svojim operacijama u Siriji, ali je izvijestila da je 3. kolovoza borbenim zrakoplovima, jurišnim helikopterima i drugim ratnim zrakoplovima gađala vojne ciljeve na jugu Sirije.

Nakon pogibije Hezbollahova borca u izraelskom bombardiranju 20. srpnja, vođa te organizacije Hassan Nasrallah zaprijetio je u nedjelju da će njegova organizacija smaknuti izraelskog vojnika za svakog borca kojeg ubije židovska država.

Komentari