Cvrtila: Najveća humanitarna katastrofa tek slijedi, pogotovo za one koji su ostali u Afganistanu

Screenshot HRT

Rektor sveučilišta Vern, profesor Vlatko Cvrtila komentirao je situaciju u Afganistanu nakon talibanskog zauzimanja Kabula te rekao kako ćemo se sigurno suočiti s velikom humanitarnom krizom.

“Jedna priča su oni koji izlaze iz Afganistana i dolaze organizirano u europski ili neki drugi prostor, druga priča su oni koji će vjerojatno krenuti ilegalnim putevima, a treća su oni koji ostaju u Afganistanu. Mislim da će najveća humanitarna katastrofa biti kod onih koji ostaju. Jako je teško organizirati državu koja je kolapsirala”, rekao je profesor Vlatko Cvrtila u središnjem Dnevniku HTV-a.

“Talibani i talibanski pokret nije nešto posebno popularan u svijetu da bi ostvarivao veliku podršku i pomoć, a pomoć će im biti potrebna. Treba organizirati društvo, privredu, život u gradovima i na selu, to neće biti jednostavno”, dodao je Cvrtila.

Cvrtila ističe kako će Zapad vjerojatno nametnuti sankcije talibanskom režimu, ali da će one imati puno veće posljedice na stanovnike Afganistana.



‘U sreduštu pozornosti je Kabul, no provinciji može biti nered i odmazda’

Talibani sada pokušavaju poslati pomirljive poruke, no Cvrtila ne vjeruje u njihova obećanja o vladavini prava.

“Vuk dlaku mijenja, ćud nikada. Ono što je jasno da su sada poruke upućene prije svega međunarodnoj javnosti kako bi došlo do prihvaćanja njihovog režima da u miru mogu organizirati državu, ali treba znati da unutar samog talibanskog pokreta postoji jako velika fragmentiranost, ima onih koji su umjereni, ali i onih koji su radikalni.

Vi ne možete kontrolirati sve što se događa na terenu. Sva svjetla su u ovom trenutku usmjerena prema Kabulu, ali ne znamo što se događa u drugim gradovima. Tamo ima i osvete, traženja onih koji su radili za zapadne snage u Afganistanu…sigurno će biti teških situacija i bit će različite od grada do grada”, rekao je Cvrtila.

Istaknuo je kako su stabilnost i sigurnost talibanima jako važne.

“Kad su prvi put bili na vlasti sredinom ’90-ih to su postigli vrlo restriktivnim režimom, vjerojatno će se prema tome usmjeriti i sada”, rekao je.

‘Sjevernom pokretu otpora treba logistika’

Upitan može li Ahmad Masud, kojeg je Cvrtila i osobno upoznao u Afganistanu, povesti otpor protiv talibana, odgovara:

“To je moglo biti očekivano s obzirom na to da Afganistan nije jedinstvena država, postoji puno etničkih skupina, plemena, itd. i postoje sigurno oni koji u protivnici talibana, možda u ovom trenutku šute.

On ne šuti jer je to skupina koja je uvijek bila u otporu prema talibanima i ranije. Oni će sigurno povesti otpor, ali zanimljivo je da su talibani išli prvo osvajati sjeverne pokrajine kako bi tu dolinu odsjekli od bilo kakve mogućnosti logistike. Ako će se taj otpor nastaviti, njima treba jako puno logistike. Tko će im davati logistiku, to se sada još ne zna”, rekao je.

To svakako ne može biti ohrabrenje da će se nešto naglo mijenjati u Afganistanu, upozorio je Cvrtila.

“To može biti samo početak dugotrajnog građanskog rata”, dodao je.

Cvrtila je rekao kako je ovo prije svega poraz SAD-a i NATO-a.

Kina ima interes za rudama

“Očito je taj slučaj u Afganistanu pokazao da se ne može na oružju ostvarivati demokracija ili promjena režima i društva. Najveći dobitnici, ako uopće o njima možemo govoriti, su Kina i Rusija koje su globalni i strateški protivnici SAD-a, ali i Pakistan i Turska koji će sada širiti svoj utjecaj prema Afganistanu”, rekao je.

“Kina i Rusija zadnjih pet godina ostvaruju kontakte s talibanskim pokretom kako bi u jednom trenutku imali što bolju poziciju u njihovom režimu i to se sada dogodilo”, pojasnio je Cvrtila.

Napominje kako je sada veliko pitanje kako će se razviti ekonomija.

“Ljudi i režim moraju od nečega živjeti. Oni su svjesni toga da postoji jako puno ruda i trebalo bi pristupiti njihovom iskorištavanju. Tu Kina vidi svoju veliku šansu i to bi moglo biti nešto što će biti teme za razvoj privrede i normalizaciju života. Drugo je pitanje koliko će talibanski režim posvećivati tome pozornost”, rekao je.

Cvrtila smatra kako je vojna intervencija zapadnih sila, prije svega SAD-a, dugoročno isključena.

“Biden će se jako truditi da ne izazove neku akciju koja bi mogla opet u američkoj javnosti izazvati otpore njegovoj vladavini pa potencijalno budućem predsjedniku stvoriti velike probleme. Dugoročno je tako nešto isključeno pa čak i podrška onima koji su u ovom trenutku ovisni o podršci Zapada, primjerice Ukrajina.”

Cvrtila je rekao kako će biti vrlo teško zaštititi ljude koji ostaju u Afganistanu.

“Možemo zaštititi i dati jamstvo onima koji su izašli iz Afganistana i koji će doći organizirano, čak i onima koji će eventualno ilegalno ući u EU. Bit će teško ostvariti utjecaj na režim da bi se stvorile pretpostavke u nekakvim našim zapadnim okvirima za sprečavanje humanitarne katastrofe.

To će zahtijevati jako puno kompromisa sa strane Zapada, ali i sa strane talibanskog režima. Pitanje je hoće li ta komunikacija biti na takvoj razini da se izbjegnu sve one nesreće koje bi se mogle dogoditi i nažalost koje će dovesti do još većeg kaosa u Afganistanu”, zaključio je Cvrtila.

Komentari