ČUDNO! Kina odbila plan WHO-a za drugu fazu istrage o podrijetlu koronavirusa!

Ilustracija Foto: Flickr

Dok još uvijek traje pandemija koronavirusa i pripremamo se na četvrti val uzrokovan novim delta sojem virusa, Kina je objavila kako je odbila plan Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za drugu fazu istrage o podrijetlu koronavirusa. Ta druga faza  uključuje hipotezu da virus možda potječe iz kineskog laboratorija, rekao je najviši zdravstveni dužnosnik.

Naime, WHO je predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržišta u gradu Wuhanu te pozvao vlasti na transparentnost.

“Nećemo prihvatiti takav plan traženja podrijetla jer on, u nekim aspektima, zanemaruje zdrav razum i protivi se znanosti”, rekao je Zeng Yixin, zamjenik ministra Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC).

Dodao je kako je “bio zatečen kada je prvi put pročitao plan WHO-a jer se u njemu navodi hipoteza da je kinesko kršenje laboratorijskih protokola uzrokovalo istjecanje virusa tijekom istraživanja”.



Još uvijek se istražuje podrijetlo pandemije Covida-19 u Kini i to zbog nedostatka podataka o prvim danima širenja tog virusa u zemlji.

“Nadamo se da će WHO ozbiljno razmotriti mišljenja i prijedloge kineskih stručnjaka i istinski tretirati podrijetlo virusa covida -19 kao znanstveno pitanje i riješiti se političkog upletanja”, rekao je Zeng.

“Vjerujemo da je curenje iz laboratorija iznimno malo vjerojatno i da nije potrebno ulagati više energije i napora u tom pogledu”, rekao je Liang Wannian, vođa kineskog tima iz zajedničke stručne skupine WHO-a.

Provesti više studija na životinjama

Dodao je kako bi trebalo provesti više studija na životinjama, posebno u zemljama s populacijom šišmiša.

No, Liang Wannian je istaknuo kako se hipoteza o curenju iz laboratorija ne može u potpunosti zanemariti, ali je sugerirao da bi druge zemlje, mogle istražiti mogućnost da je to procurilo iz njihovih laboratorija.

Jedan od ključnih dijelova teorije curenja iz laboratorija usredotočio se na odluku vuhanskog Instituta za virusologiju (WIV) da 2019. isključi s interneta podatke o istraživanjima sekvenciranja gena i bazu podataka uzoraka.

Na pitanje o ovoj odluci, Yuan Zhiming, profesor na WIV-u i direktor Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost, rekao je novinarima da se baze podataka trenutno dijele samo interno zbog zabrinutosti za kibernetički napad.

Komentari