Crnogorske vlasti očekuju kako će doći do značajnog rasta oboljelih nakon političkih skupova

Twitter

Crnogorske zdravstvene vlasti i u ponedjeljak, sedmi dan nakon parlamentarnih izbora, bilježe više od 100 novozaraženih, a dvojica liječnika, članova zdravstvenog kriznog stožera, podnijeli su ostavke zbog toga što nadležne službe nisu zabranile političke skupove vlasti i oporbe.

Crnogorski Institut za javno zdravlje potvrdio je u ponedjeljak 106 novozaraženih, od ukupno testiranih 380 stanovnika Crne Gore, što pokazuje da je skoro svako četvrti uzorak pozitivan.

Također, danas je registrirana i stota žrtava koronavirusa u Crnoj Gori od 14. lipnja, kada je počeo drugi val zaraze, dok je prvom valu preminulo svega devet zaraženih.

Direktor Instituta za javno zdravlje smatra da se epidemiološka situacija u Crnoj Gori sve više usložnjava, da se širenje infekcije ubrzava i da broj inficiranih raste, što znači, kako je rekao, da će se povećati i broj teže oboljelih, kao i broj smrtnih slučajeva.

“Zbog događanja u posljednjih 10-20 dana, s masovnim okupljanjima koja se i dalje nastavljaju, imat ćemo trend porasta i strah me je da će biti sve veći”, kazao je Mugoša, apelirajući na sve da se suzdrže od masovnih okupljanja kako bi se smanjio epidemiološki rizik.

Prošlog tjedna tisuće pristalica oporbe slavile su pobjedu na izborima na ulicama crnogorskih gradova ne vodeći računa o epidemiološkim mjerama, dok su pristalice aktualne crnogorske vlasti koji predvodi Milo Đukanović, sinoć u Podgorici organizirali skup kojemu je prisustvovalo, prema procjeni policije, 50 tisuća građana.

Zbog slabe reakcije nadležnih tijela na organizaciju tih skupova dvojica liječnika, epidemiolog Nemanja Radojević te predsjednik kriznog zdravstvenog stožera Ranko Lazović, podnijeli su ostavke na članstvo u tom tijelu čiji je cilj, utvrđen prilikom osnivanja u ožujku, poduzimanje svih aktivnosti na uspješnom suočavanju s pandemijom koronavirusa i upravljanje kompletnim zdravstvenim sustavom.

Crna Gora je od sredine ožujka registrirala preko pet i pol tisuća zaraženih koronavirusom, što je skoro jedan posto populacije te države koja ima 620 tisuća stanovnika. Broj zaraženih naglo je porastao od sredine lipnja nakon što je ta zemlja ublažila epidemiološke mjere.

U prvom valu epidemije koronavirusom u Crnoj Gori zarazile su se svega 324 osobe.

Komentari