Crna Gora je ublažila epidemiološke mjere

Twitter

Crnogorske zdravstvene vlasti ublažile su u nedjelju epidemiološke mjere u zemlji, ukinule policijski sat u općinama na sjeveru, te ugostiteljskim objektima u cijeloj Crnoj Gori dopustile rad do ponoći.

Istodobno je broj zaraženih u drugom valu epidemije narastao na gotovo dvije i pol tisuće, što je sedam puta više nego u prvom valu.

U pet općina na sjeveru Crne Gore do danas su vrijedile stroge mjere koje su zabranjivale rad kafića i restorana, propisivale zabranu okupljanja više od dvije osobe, a policijski sat počinjao je u 19 sati. Kako broj oboljelih na tom području posljednjih dana „stagnira“, zdravstvene vlasti odlučile su da ublaže mjere koje su uvedene početkom srpnja.

“Privremene mjere protiv širenja koronavirusa u općinama Sjeverne regije, dale su rezultate prije svega u stagnaciji stope novooboljelih, čime su se stekli uvjeti za ukidanje pojedinih mjera s ciljem normalizacije života u interesu gospodarstva”, priopćeno je iz crnogorske vlade dok je istodobno istaknuto da nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru ostaje obveza svih stanovnika Crne Gore starijih od sedam godina.



Također, ugostiteljskim objektima u cijeloj Crnoj Gori dozvoljeno je da rade od 6 do 24 sata, što je do danas bilo dozvoljeno jedino ugostiteljima na crnogorskoj obali.

Novim mjerama dopuštena je organizacija takozvanih živih nastupa u kafićima i restoranima, ali uz stroga pravila koja predviđaju između ostalog i distancu od dva metra između muzičara, obvezno nošenje maski za članove benda osim pjevača i muzičara koji sviraju puhačke instrumente, fizičku udaljenost između benda i gostiju od 4 metra, a prisutnim gostima zabranjen je ples.

Crnogorski estradni izvođači pozvali su prošlog tjedna crnogorsku vladu da dopuste žive nastupe, ukazujući već mjesecima da ne uspijevaju zaraditi novac neophodan za život.

Crnogorska vlada donijela je odluku da se od ponedjeljka službenicima u organima izvršne vlasti pri ulasku u zgrade Javne uprave mjeri temperatura, dok su „voditelji organa javne uprave zaduženi da ne dopuste ulazak zaposlenima u službene prostorije bez zaštitne maske“.

52 nova slučaja zaraze

Crnogorski Institut za javno zdravlje potvrdio je u nedjelju nova 52 slučaja zaraze, što je najmanji broj inficiranih na dnevnoj razini u posljednjih tjedan dana, kada se broj potvrđenih slučajeva kretao između 90 i 100.

U Crnoj Gori su od sredine lipnja kada je počeo drugi val epidemije, koronavirusom ukupno zaraženo 2474 osobe, od koji je 34 preminulo, a oporavila su se 423 pacijenta. Usporedbe radi, za dva i pol mjeseca prvog vala epidemije, od sredine ožujka do početka svibnja, u Crnoj Gori su bile zaražene 324 osobe, a njih devet je preminulo.

Komentari