Crna Gora: 61 novozaraženi u 24 sata, razmišlja se o zatvaranju Podgorice

Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravstvo u nedjelju potvrdio 61 novi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, razmišlja se o zatvaranju glavnog grada, rekao je zdravstveni izvor.

U toj zemlji sada je zaraženih 459 što je skoro za trećinu više nego u prvom valu kada se od sredine ožujka do početka svibnja koronavirsuom zarazilo 324 Crnogoraca.

“Od 61 novootkrivenih, 46 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, kod 14 oboljelih se traga za izvorom infekcije, a jedan slučaj je importiran”, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Iako je broj oboljelih po glavi stanovnika najveći na sjeveru Crne Gore, u općinama Rožaje, Gusinje, Berane i Bijelo Polje, koje se nalaze na tromeđi Crna Gora-Srbija-Kosovo, član medicinskog stožera i direktor domova zdravlja u Podgorici Nebojša Kavarić, ne isključuje mogućnost zatvaranja glavnog grada Crne Gore, u kojem je trenutno aktivno 118 slučajeva zaraze koronavirusom.


Zabrinjavajuća situacija

“Epidemiološka situacija i rast broja oboljelih u Podgorici je zabrinjavajući. Ukoliko građani ne budu odgovorni i ne reduciraju svoje dnevne obaveze predložit ćemo uvođenje dodatnih mjera za područje Podgorice, ne isključujući i opciju zatvaranja glavnog grada, iako je to u u domeni epidemiološke službe”, rekao je za Radio Crne Gore Kavarić.

Crna Gora se prva u Europi proglasila korona-free državom.

Ipak nakon 42 dana bez potvrđenih novih slučajeva, virus Sars-CoV-2 u Crnu Goru donijeli su njeni državljani koji su se nakon boravka u Srbiji vratili u domovinu preko Bosne i Hercegovine, a izbjegli su odlazak u karantenu tako što graničnoj policiji nisu prijavili da su boravili u Beogradu.

Crnogorcima je za prelazak granice sa Srbijom i BiH dovoljna osobna iskaznica.

Crna Gora 1. lipnja otvorila je granice za sve države koje su imale broj aktivnih slučajeva manji od 25 na 100 tisuća stanovnika, a od 1. srpnja crnogorske granice otvorene su za sve državljane zemalja Europske Unije.

Od tada u tu zemlju ušlo je prema ranije priopćenim podacima policije, preko 350 tisuća putnika.

Komentari