Covid-19 pobjegao iz laboratorija u Wuhanu, ili nije?!

Francuska je u petak rekla da dosad nema dokaza o povezanosti virusa s radom znanstvenog laboratorija P4 u kineskome gradu Wuhanu, odakle je potekla pandemija Covida-19.

“Do danas nema činjeničnog dokaza koji bi potvrdio nedavnu informaciju iz američkih medija o povezanosti Covida-19 s radom laboratorija P4 u Wuhanu u Kini”, objavio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Epidemiološki laboratorij ustanovljen uz pomoć Francuske predmet je američkih sumnji o porijeklu Covida-19 koji se pojavio u Wuhanu, piše agencija Reuters.

Većina znanstvenika misli da je novi koronavirus vjerojatno prenesen na čovjeka sa životinje. Krivnju pripisuju takozvanoj mokroj tržnici u tome gradu gdje su se prodavale žive divlje životinje.



Međutim, već mjesecima kruže nagađanja da je virus SARS-CoV-2 ‘pobjegao’ iz Instituta za virologiju smještenom nekoliko kilometara dalje.

Nakon pisanja američkog tiska, američki državni tajnik Mike Pompeo ovaj je tjedan rekao da bi ‘istraga’ trebala rasvijetliti što se stvarno dogodilo jer za teoriju sada nema nikakvih opipljivih dokaza.

Agencija AFP donosi nekoliko podataka o Institutu za virologiju u Wuhanu.

Kakvo je to mjesto?

Prema pisanju dnevnika Washington Post, američko veleposlanstvo u Pekingu je nakon nekoliko posjeta tom Institutu upozorio 2018. godine američke vlasti da su sigurnosne mjere nedovoljne u laboratoriju koji proučava koronavirus potekao od šišmiša.

Američki tv kanal Fox News, optužio je laboratorij P4 (P za patogen klasa 4). Riječ je o ustanovi vrlo visoke sigurnosti u kojoj se nalaze sojevi najopasnijih virusa na svijetu, među njima i ebole.

Ta je ustanova pripremljena za rad u suradnji s Francuskom, a svrha je njezina istraživanja brzo reagirati u slučaju pojave zaraznih bolesti.

Laboratorij vrijedan 40 milijuna eura financirala je Kina. Znanstvenici u njemu rade u apsolutnoj izolaciji. Takvih laboratoraij P4 u svijetu ima tridesetak, od kojih je polovica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Institut za virologiju u Wuhanu posjeduje najveću zbirku virusa u Aziji, nekih 1500 raznih uzoraka, navodi se.

Institut je odbio odgovoriti na pitanja agencije France presse, a francuski znanstvenik koji ondje radi rekao je da nema pravo govoriti.

Agencija AFP stoga ne može službeno potvrditi da su koronavirusi bili proučeni u tim laboratorijima prije epidemije.

Je li to izvor koronavirusa? Nema odgovora

Washington Post i Fox News pozivaju se na anonimne izvore koji upozoravaju da je virus mogao slučajno iscuriti iz laboratorija.

Prema televizijskom izvješću, ‘nulti pacijent’ epidemije mogao je biti zaposlenik instituta koji je nehotice širio zarazu u Wuhanu.

Na pitanje o toj hipotezi, američki predsjednik Donald Trump rekao je da “sve više sluša o takvoj” mogućnosti pa će to trebati “temeljito istražiti”.

Više je teorija lansirano o Institutu za virologiju u Wuhanu, jedna fantastičnija od druge.

Institut je u veljači objavio priopćenje kojim odbacuje takve glasine.

Institut je također objavio da je 30. prosinca primio uzorke do tada nepoznatog virusa koji je kružio Wuhanom (a zatim je identificiran kao SARS-CoV-2) te da je sekvencioniran njegov genom 2. siječnja i predao ga je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 11. siječnja, što je WHO i potvrdio.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u petak je odbacio američke optužbe protiv Instituta.

“Svaka razumna osoba brzo shvati da je svrha tih navoda posijati konfuziju, skrenuti pozornost javnosti i izbjeći odgovornost”, rekao je.

Što kažu znanstvenici?

Brojni znanstvenici vjeruju da je virus potekao od šišmiša i prenesen je preko druge vrste na čovjeka.

Prema kineskim znanstvenicima ta posredna životinja mogao je biti pangolin, mali sisavac kojemu prijeti izumiranje jer se eksploatiraju njegove ljuske.

Međutim, studije drugih kineskih znanstvenika objavljene u uglednim znanstvenim časopisima tvrde da prvi poznati pacijent uopće nije bio na tržnici u Wuhanu.

“Podrijetlo epidemije još je nepoznanica”, rekla je znanstvenica Filippa Lentzos s King’s Collegea u Londonu.

Ništa ne govori u prilog hipotezi o ‘bijegu’ virusa iz laboratorija i “ne postoji nikakav istinski dokaz” da novi virus potječe s tržnice u Wuhanu, kaže ona.

Komentari